A400M nakliye uçağından İHA atışı

Seyir halindeki A400M nakliye uçağından 1 adet Remote Carrier İHA bırakılarak başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.

Alman Ordusu, Airbus, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR ve Alman şirketleri SFL ve Geradts, 12 Aralık tarihinde seyir halinde olan A400M nakliye uçağından bırakılan 1 adet Remote Carrier uçuş testini gerçekleştirerek dünyanın bu bağlamdaki ilk başarılı konseptini ve operasyonunu gerçekleştirdiklerini duyurdu. İnsansız sistemlerin menzilini artırmak, Airbus’ın gelecekteki Muharebe Hava Sistemindeki (FCAS) askeri nakliye uçaklarının gelecekteki rollerinden biri olacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Airbus Savunma ve Uzay Şirketi CEO’su Michael Schoellhorn,

“Alman müşterimiz ve ortaklarımızla A400M nakilye uçağı İHA Lançeri girişimi mükemmel bir iş birliği ve FCAS’ın geliştirilmesinin inovasyonu ve teknolojileri nasıl bir sonraki seviyeye taşıyacağının bir başka kanıtıdır. Bir sistemler sistemi olarak FCAS şimdiden şekillenmeye başlıyor.”

ifadelerini kullandı.

Seyir halindeki A400M’den Remote Carrier İHA bırakımı (Görsel: Airbus)

Remote Carriers İHA’yı seyir halindeki A400M’den bırakmak için kullanılan cihaz sadece 6 ayda geliştirildi. Test uçuşu kapsamında modernize edilmiş 1 adet Airbus Do-DT25 İHA’dan geliştirilen Remote Carrier İHA başlangıçta fırlatıldığı A400M rampasına yüklendi. Fırlatıldıktan sonra Do-DT25 İHA’nın motorları çalıştırıldı ve motorlu uçuş modunda seyrine devam etti. Daha sonra A400M nakliye uçağındaki mürettebat kontrolü insansız hava aracını daha güvenli bir şekilde komuta edecek ve indirecek olan yerdeki operatöre devretti.

Remote Carriers, gelecekte FCAS’ın önemli bir unsuru olacak. İHA’lar İnsanlı hava araçları ile yakın iş birliği içinde uçacak ve pilotlara görevlerinde destek verecekler. A400M gibi askeri nakliye uçakları burada önemli bir rol oynayacak. Bu kapsamda nakliye uçakları ana gemiler olarak, 50 adede kadar hafif sınıf veya 12 adede kadar ağır sınıf Remote Carriers’ı taşıyarak operasyon alanlarına mümkün olduğunca yaklaştıracak ve menzil artırılmış olacak. Daha sonraysa havadaki insanlı hava araçlarıyla birlikte İHA’lar operasyon icra edecekler.

Kaynak: DefenceTürk

A400M nakliye uçağından İHA atışı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum