Fransa’dan Ukrayna’ya CAESAR obüs tedariki

ABD’nin Ukrayna’ya yapacağı yardım paketini açıklamasından sonra, Fransa da Ukrayna Ordusu’na ekipman gönderecek.

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken, uluslararası alanda Ukrayna tarafına askerî ekipman desteği gerçekleştiriliyor. En son ABD’nin Ukrayna Ordusu’na yapmış olduğu 800 milyon dolarlık yardım paketinin ardından Fransa tarafından da yardım edileceği açıklandı.

Ouest France gazetesinin açıkladığı üzere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın son teknoloji CAESAR 155 mm tekerlekli kundağı motorlu obüslerini, Ukrayna Ordusu’na tedarik edeceğini açıkladı. Fransız kaynaklarına göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmek üzere Fransa ordu envanterinden 12 adet CAESAR 155 mm obüs seçilecek ve önümüzdeki süreçte teslim edilecek.

CAESAR

CAESAR (CAmion Equipe d’un Système d’ARtillerie) Nexter firması tarafınca üretilen bir kundağı motorlu obüs sistemidir. Ürün ilk kez 1994 yılında kamuoyuna bildirilmiştir. CAESAR, 2008 yılından beri Fransız Ordusu’nu donatmış ve Fransa’nın yurt dışındaki ana angajman bölgelerinde (Afganistan, Lübnan, Mali, Irak) konuşlanmıştır.

Özellikle Irak’taki Task Force Wagram (IŞİD’e karşı savaşan Fransız askerleri), ABD ve Irak topçu birliklerinin yanında IŞİD’e karşı sahada konuşlandırılan birlikleri desteklemiştir. Zorlu koşullarda ve özellikle yıpratıcı arazilerde görev alan bu ürün, yüksek güvenilirlik seviyesi ve teknik performansıyla dikkat çekmektedir. Sistemin mobilitesi, CAESAR’ın en önemli özelliklerinden biridir. Ayrıca sistem, havadan taşınabilme kabiliyeti sayesinde herhangi bir operasyon alanına kolayca konuşlandırılabilmektedir.

Fransa Nexter CAESAR 155mm

CAESAR’ın 6 tekerlekten çekişli versiyon (6×6) ve 8 tekerlekten çekişli versiyon (8×8) olmak üzere iki sürümü mevcuttur. Yüksek yoğunluklu muharebeye özellikle uygun olan şasisi, daha fazla yük taşıma kapasitesi sağlar ve uyarlanmış otomatik mühimmat yükleme özellikleriyle operatör yorgunluğunu azaltır. CAESAR, çok çeşitli 155 mm/52 kalibreli konvansiyonel mühimmat ateşleyebilir: Tüm NATO standardı mühimmatlar (yüksek patlayıcı mühimmat, modüler patlayıcı mermiler (top mermisi), hafif ve dumansız barut kullanılan mermiler.)

Kaynak: DefenceTürk

Fransa’dan Ukrayna’ya CAESAR obüs tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum