ABD’de Çin menşeili kıyı vinçlerine casusluk şüphesi

Pentagon, Çin’den limanlarda kullanım satın alınan kıyı vinçlerinin Pekin’e istihbarat sağladığı iddiasını ileri sürdü

The Wall Street Journal’ın aktardığı üzere, ABD’li yetkililer; ülkenin birçok limanında aktif olarak kullanımda bulunan Çin üretimi vinçler üzerine şüphe duyduklarını belirtti. Özellikle ABD Ordusu tarafından da kullanılan büyük ölçekli ve kıyı vinçlerin, casusluk aracı olarak kullanıldığından endişelenildiğini belirtti.

Bazı ulusal güvenlik ve Pentagon yetkilileri, Çin merkezli üretici ZPMC(Zhenhua Heavy Industries Company) tarafından yapılan gemi-kıyı vinçlerini “Truva atı” ile benzeştirdi. ZPMC şirketinin üretmiş olduğu ürünler her ne kadar ucuz ve kullanılabilirlik derecesi iyi olsa da, yüklemesi yapılan konteynırların menşei ve varış noktasını kaydedebilen ve izleyebilen sensörler içeriyor.

Görsel: Report.az

Buradaki olası tehdit unsuru ise Çin’in dünyadaki ABD askerî operasyonlarını desteklemek için gerekli teçhizatın ve materyallerin ülkeye girmesi veya dışına gönderilmesi hakkında bilgi yakalayabileceği endişesi olarak ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili olarak eski bir ABD istihbarat yetkilisi olan Bill Evanina, aktif kullanımda olan Çin vinçlerinin, mal akışını bozmak isteyen birine de uzaktan erişim sağlayabileceğini ifade etti. Ve bu durumun yeni bir Huawei vakası olabileceğinin altını çizdi.

Washington’daki Çin büyükelçiliğinin bir temsilcisi ise, ABD ile ilgili endişeleri Çin ile ticaret ve ekonomik işbirliğini engelleme konusunda “paranoya güdümlü” bir girişim olarak nitelendirerek Çin tehdidi teorisinin ABD çıkarlarına zarar vereceğini belirtti. Son gelişmeler neticesinde ZPMC temsilcileri, ABD’nin iddialarına henüz yanıt vermedi.

Kaynak: DefenceTürk

ABD’de Çin menşeili kıyı vinçlerine casusluk şüphesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum