Sudanlı paramiliter gruptan darbe girişimi

Sudan’ın başkenti Hartum’da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) isimli paramiliter güç arasında çatışmalar yaşanıyor. CNN tarafından yapılan habere göre RSF, Başkanlık Sarayı’nın kontrolünü ele geçirdi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde yoğun çatışmalar devam ediyor.

RSF Lideri olarak bilinen General Mohamed Hamdan Dagalo, Al Jazeera ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdel Fattah al-Burhan’ı suçlu olarak nitelendirdi ve orduyu darbe yapmakla suçladı.

Buna ek olarak RSF tarafından yapılan açıklamada Hartum, Marwa ve Abiad’daki havalimanlarının kontrolünün ele geçirildiği aktarıldı. Hartum Havaalanı’ndaki uçuşlar askıya alındı. Ayrıca sosyal medyada yayımlanan görüntülerde Mısır’a ait MiG-29 savaş uçaklarının da ele geçirildiği ve bazı Mısırlı personellerin göz altına alındığı görülmekte. Konuyla ilgili olarak Mısır yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı.

(Görsel: @mariotradleb)

T.C. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sudan Cumhuriyeti’nde bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz. Sudan’daki tüm kesimleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sukunet ve diyaloga davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir. Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir.”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Sudan’daki durumun “kırılgan” olduğunu belirtirken sivillerin yönettiği bir hükümete geçişi tamamlamak için hala bir fırsat olduğu konusunda ısrarcı. İki güç arasındaki bir çatışma, halihazırda ekonomik çöküntü ve aşiret çatışmalarının alevlenmesiyle uğraşan ülkede uzun süreli çekişmelere yol açabilir.

Kaynak: DefenceTürk

Sudanlı paramiliter gruptan darbe girişimi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum