BAE’den L15 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedariki

BAE Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından 12+36 (opsiyon) adet Çin menşeili HAIC L-15 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik etme planlarını duyurdu. Al Jazeera haber ajansının tedarikle ilgili haberinde Tawazun Ekonomik Konseyi Başkanı Tareq Al-Hosani’nin tedarik için Çin ile görüşmelerin son safhada olduğu ve son sözleşmenin yakında imzalanacağı açıklaması yer alıyor.

L-15 (JL-10 olarak da anılmaktadır), Çin tarafından Hava Kuvvetleri ve Donanma Hava Kuvvetleri’nin gelişmiş jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiştir. Çift motorlu bir tasarım olan L-15, 2 adet Ivchenko Progress AI-222 serisi turbofan motora, 3000 kg mühimmat yükü kapasitesi ve 1.4 Mach azami hıza sahiptir. Zambiya ve Etiyopya L-15’in Çin’den sonra ilk müşterileridir.

Görsel: Wikipedia

L-15 ve muadili olan uçakların mensup olduğu jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçakları son yıllarda Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’da yaygın olan birçok küçük ve orta ölçekli savunma bütçelerine sahip ülkeler tarafından savaş uçaklarına kıyasla daha hafif, uygun maliyetli ve esnek kullanımlı alternatifler olarak popüler hale gelmeye başlamıştır.

Eğitim işlevlerinin yanı sıra savaş uçaklarının kullandığı mühimmatların çoğunu daha düşük yük kapasitesiyle olsa da kullanabilmeleri ve benzer aviyoniklere sahip olmalarına karşın önemli ölçüde daha düşük birim ve işletme maliyetlerine sahip olmaları bu yaygınlaşmanın ana sebeplerinden birisi olarak gösterilebilir.

Kaynak: DefenceTürk

BAE’den L15 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum