DASAL, Dünya AirTaxi Kongresi’nde yerini aldı

⁹Dünya AirTaxi Kongresi kapsamında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’nde düzenlenen AirTaxi Dikey Hava Gösterisi’ne katılan DASAL Havacılık Teknolojileri A.Ş., KARGO 150 ve KIRLANGIÇ İHA’larını sergiledi.

1.2 kilograma kadar faydalı yük taşıma kapasitesi ve 8 km’ye varan uçuş menziline ek olarak basit, ergonomik ve etkin operasyonel kullanımı sayesinde eşsiz bir istihbarat, keşif ve gözetleme platformu olarak öne çıkan KIRLANGIÇ, tercihe bağlı olarak kara ve deniz kullanımlarına özel hazırlanmış yazılım ve donanımlar ile farklı isterleri en optimum şekilde karşılayabiliyor.

150 kg faydalı yükü, 40 km operasyonel yarıçap içerisinde 100km/h seyir hızıyla taşıyabilen KARGO 150; gıda ve mühimmat gibi kritik destek malzemeleri için özel tasarlanmış kargo ünitelerini hızlı, etkin ve sessiz bir şekilde taşımak üzere tasarlanmıştır. KARGO 150, bu sayede uzak noktalara sağlayabileceği lojistik destek ile öne çıkıyor.

DASAL, kargo İHA’larıyla kazandığı kabiliyetlerden edindiği deneyimlerle DASAL’a özgün tasarımıyla AirTaxi platformu için de çalışmalarını devam ettiriyor. İnsansız Hava Taksi platformu’nun ilk prototipinin 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor.

TOGAN akıllı mühimmatı DASAL platformlarında göreve hazır

T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi (DLSS)’nde DASAL Havacılık Platformlarına TOGAN Silah Sistemi Entegrasyonu İş Birliği Protokolü TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş ve DASAL YK Başkanı M. Emin İLKMEN tarafından imzalandı. Bu bağlamda TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen TOGAN akıllı mühimmatı DASAL tarafından geliştirilen hava platformlarına entegre edildi.

DASAL Havacılık Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin İlkmen ise şunları aktardı:

“15 – 75 ve 150 kg kapasiteli olmak üzere üç ayrı taşıma gücüne sahip üç farklı İHA platformumuza TOGAN Silah Sistemi entegrasyonu kapsamında iş birliği gerçekleştirdik.

Ağır + sınıfında, 8 ila 12 TOGAN mühimmatı taşıyabilecek olan İHA’larımız 100 km hızla ilerleyebiliyor. Bu platformun 40 km menzili bulunuyor. Diğer iki platformumuzda ise sırasıyla 6 ve 2 adet TOGAN mühimmatını 20 km ve 10 km menzilde etkin kullanabiliyoruz. Bu platformların tümü uygun kara araçlarıyla kullanılarak sahada etkinlikleri artırılacak şekilde tasarlanmış durumdadır. Örnek olarak orta sınıf aracımız; 4×4 arazi araçlarına ağır sınıf aracımız da kısa şsae arazi kamyonlarında hem şarj hem yedek baterya hem de mühimmat taşımak suretiyle bir mobil operasyon merkezi olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu önemli iş birliği sayesinde maliyet ve lojistik etkin bir araç geliştirildi. Düşük maliyetlerle operasyonlar gerçekleştirilebilecek.”

TOGAN 81 mm akıllı havan mühimmatı, 10 metre CEP değeri ile 35 metre öldürücü yarı çapa sahip olmakla birlikte DASAL Havacılık platformları ile birlikte kullanıldığında; uzak mesafeden (40+ km) tehlikeli hedeflerin maliyet etkin ve güvenli biçimde etkisiz hale getirilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Bu tarz çalışmalar ortaya çıkan sistemler kadar firmaların iş birliği ve müşterek inovasyon kabiliyetlerini geliştirmeleri açısından da büyük önem taşımaktadır. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen TOGAN mühimmatı daha önce Asisguard SONGAR Drone sisteminde ve Hürkuş’un silahlı versiyonunda test edilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

DASAL, Dünya AirTaxi Kongresi’nde yerini aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum