PESCO’nun siber güvenlik ekipleri ilk kez etkinleştirildi

Avrupa Birliği siber güvenlik tehdidi üzerine ilk defa resmi bir çalışma ekibini sahaya sürdü 

Army Recognition’un aktardığı üzere AB’nin Daimi Yapılandırılmış İş Birliği (PESCO) projesi çerçevesinde geliştirilen bir yetenek ilk kez operasyonel bağlamda resmi olarak etkinleştirildi. 2022 Şubat ayının son haftasında CRRT (Siber Hızlı Müdahale Ekipleri) birimleri, Ukrayna’nın siber güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalan kurumlarına yardım talebinin ardından etkinleştirildi.  

Litvanya tarafından koordine edilen Siber Hızlı Müdahale Ekipleri ve Siber Güvenlikte Karşılıklı Yardım (CRRT’ler) tipik olarak 6 katılımcı AB Üye Devletinden (Hırvatistan, Estonya, Litvanya, Hollanda, Polonya ve Romanya) bir havuzda toplanan ve bir siber tehdit durumunda yardım sağlayabilecek 8 ila 12 adet siber güvenlik uzmanından oluşur.

CRTT, Üye Devletlerin daha yüksek düzeyde siber dayanıklılık sağlamak için birbirlerine yardım etmesine ve siber olaylara toplu olarak yanıt vermesine olanak tanır. Birimler, siber tehditleri tespit etmek, tanımak ve azaltmak için tasarlanmış, yaygın olarak geliştirilmiş konuşlandırılabilir siber araç setleriyle donatılmıştır. Ekipler, eğitim, güvenlik açığı değerlendirmeleri ve talep edilen diğer destek konularında yardımcı olabilecektir. Pratik anlamda bu, tehdit ortamının izlenmesi, siber saldırıların tespit edilmesi ve azaltılması veya siber saldırıların daha fazla araştırılmasının desteklenmesi anlamına gelebilir.

Siber Hızlı Müdahale Ekipleri projesi, PESCO projelerinin ilk dalgası kapsamında başlatıldı ve 2019’dan beri faaliyet gösteriyor. CRTT, Mayıs 2021’de tam operasyonel kapasiteye ulaşan şu anda 60 PESCO projesinin ilkidir. Proje kapsamında bir araya getirilen siber uzmanlar, AB Üye Devletlerine, AB kurumlarına, AB OGSP misyonlarına ve operasyonlarına ve ayrıca ortak ülkelere yardımcı olmak ve AB’nin siber tehditleri önleme, caydırma ve bunlara yanıt verme ortak kapasitesine katkıda bulunmaya hazır.

Avrupa Savunma Ajansı ayrıca siber uzmanlığını ilk aşamalarında projeye dahil ederek projeyi 1 yıl boyunca destekledi (Kasım 2018-2019). Avrupa Savunma Ajansı Bilgi Üstünlüğü Birimi, özellikle Siber Hızlı Müdahale Ekipleri için siber araç setlerinin geliştirilmesinde siber savunma ve siber güvenlik teknolojisi konusunda danışmanlık desteği verdi. Avrupa Savunma Ajansı, siber savunma programı ve eğitimleri ile siber savunma alanındaki öncü çalışmalarını sürdürmektedir.

Ukrayna’ya siber destek savaş nedeniyle ertelendi

İki kaynağın NU.nl’ye verdiği demeçte, Avrupa Birliği, savaşın patlak vermesi nedeniyle Ukrayna’yı dijital alanda desteklemek için bir Avrupa siber güvenlik ekibinin konuşlandırılmasını erteledi. Ekibin konuşlandırılacağı gün, Vladimir Putin’in Ukrayna’da “özel bir askeri harekat” emri vermesinden iki gün önce duyuruldu.

Amaç, Hollanda’dan uzmanlardan oluşan ekibin, ülkenin Rusya’dan gelen siber saldırılara karşı kendisini korumasına yardımcı olmak için Ukrayna’ya gitmesiydi ancak Rusya Perşembe günü ülkeye fiziksel olarak saldırmaya başladığında bu planın rafa kaldırıldığı açıklandı. Litvanya Savunma Bakanlığı NU.nl’ye yaptığı açıklamada, Siber Hızlı Müdahale Ekibi (CRRT) uzmanlarının fiziksel olarak konuşlandırılmasının ertelendiğini doğruladı.

Kaynak: DefenceTürk

PESCO’nun siber güvenlik ekipleri ilk kez etkinleştirildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum