Filipinler’den Embraer ile A-29 Super Tucano uçakları için hizmet anlaşması

Embraer, Filipin Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A-29 Super Tucano filosunu desteklemek için hizmet anlaşması imzaladı

Brezilya merkezli Embraer, Filipin Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A-29 Super Tucano filosununu desteklemek için Filipinler ile hizmet anlaşması imzaladı. Yapılan anlaşmayla birlikte Embraer, A-29 Super Tucano’da kullanılan 200’den fazla parça numarasına destek sağlayacak.

Embraer Hizmetleri ve Destekten Sorumlu Başkan Yardımcısı Rinaldo Piubeli Prado anlaşma sonrası şu açıklamayı yaptı:

“Müşterilerimize yakın olmak ve görevlerinde onları desteklemek, yaptığımız işin özüdür. Asya Pasifik’teki müşteri destek ekibimizden yararlanarak, Filipin Hava Kuvvetlerini A-29’u konuşlandırırken ve tam potansiyelinden yararlanırken desteklemekten onur duyuyoruz.”

A-29 Super Tucano Görsel: DEFENSE STUDIES

Filipin Hava Kuvvetleri (PAF), eskiyen OV-10 Bronco’nun yerine ilk başta altı Super Tucano uçağı almayı planladı. 2017’nin sonlarında, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, AFP Modernizasyon Programı kapsamında 6 adet Embraer Super Tucano’nun satın alınmasına yönelik sözleşmeyi imzalamıştı.

Filipin Hava Kuvvetleri, A-29 Super Tucano uçaklarını COVID-19 salgını zamanında Embraer’den teslim aldı. 2020 yılında Filipin Hava Kuvvetleri’ne 6 adet A-29 Super Tucano hafif saldırı ve eğitim uçağı teslim edilmişti. Uçaklar şu anda Filipin Hava Kuvvetleri’nin 15. Saldırı Kanadı’nda hizmet vermekte ve bakımı yapılmakta.

Filipinler’in resmi ajansı Filipin Haber Ajansı’nın 2020’de yaptığı habere göre Filipinler’in, Embraer’den 6 adet A-29B Super Tucano uçağı almak istediği belirtildi. Yapılan haberden sonra A-29B Super Tucano’nun alımı ile ilgili bir gelişme yaşanmadı.

Embraer A-29 Super Tucano hafif saldırı uçağı

Brezilya merkezli Embraer şirketi tarafından geliştirilen A-29 Super Tucano, ALX olarak da adlandırılmaktadır. İlk uçuşu Haziran 1999’da gerçekleştirilen A-29, 2003 yılı itibariyle üretime geçilmiştir. Şu ana kadar dünya çapındaki A-29 Super Tucano uçakları toplamda 500.000 uçuş saatine ulaştı.

Görev aviyoniklerinin yerine getirilmesi amacıyla İsrailli şirket Elbit Systems ile işbirliğine gitti. İsrailli şirket ALX için görev bilgisayarı, baş üstü göstergeler ve navigasyon gibi parçaları sağlıyor. Üretim için ABD merkezli Sierra Nevada Corporation (SNC) ile Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim tesisi hizmete alındı.

Uçak, iki kişilik mürettebattan oluşuyor. 1.550 kilograma kadar mühimmat taşıyabilmektedir. Silah sistemi olarak MAA-1 Pirana havadan havaya füze, BLG-252 parça tesirli bomba ve LAU-68A/G roket sistemleri mevcut. Uçakta, Pratt & Whitney Canada tarafından geliştirilen Pratt & Whitney Canada PT6 A-68C turboprop motoru kullanılıyor. Uçak, gece görüşüne uygun bir şekilde tasarlanan cam kokpiti kullanıyor. 

Teslim edilen 260’tan fazla üretilen uçak, başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere dünya çapında 15’ten fazla ülke tarafından kullanılıyor. Bunlardan bazıları Brezilya, Honduras, Kolombiya, Şili, Ekvador, Endonezya, Filipinler ve Nijerya gibi ülkeler.

Filipinler Hava Kuvvetleri’nde hizmet veren A-29 Super Tucano 

Görsel: Aviation International News

Kaynak: DefenceTürk

Filipinler’den Embraer ile A-29 Super Tucano uçakları için hizmet anlaşması Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum