Almanya’dan Ukrayna’ya IRIS-T SLM hava savunma sistemi teslimatı

Almanya, 4 adet IRIS-T SLM hava savunma sisteminin ilkini Ukrayna’ya teslim etti.

Alman Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya verilecek olan dört adet IRIS-T SLM hava savunma sisteminin ilkinin Ukrayna’ya teslim edildiğini açıkladı. Gelişmeyi resmi Twitter adresinden;

”Almanya, dört adet IRIS-T SLM hava savunma sisteminin ilkini Ukrayna’ya teslim etti. Kiev ve diğer şehirlere yapılan son Rus füze saldırıları, Ukrayna’nın kendini savunması için hava savunma kabiliyetinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

şeklinde duyurdu.

Almanya,  2021 Aralık ayında Mısır’a 16 adet RIS-T SLS/SLM alçak / orta irtifa hava savunma sisteminin satışını onaylamıştı. SIPRI (Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü) silah ticareti veri tabanına göre 2019 yılında Mısır, Almanya’dan yedi adet IRIS-T SLS/SLM alçak/orta irtifa hava savunma sistemi alım talebinde bulunmuştu.

 IRIS-T SLM Hava Savunma Sistemi

IRIS-T SLM Alman Diehl Defense şirketi tarafından üretilmektedir. IRIS-T SLM hava savunma sistemi; roketler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve avcı uçakları dahil olmak üzere çeşitli alçak ve orta irtifa tehditlerini imha edebilmektedir.

 

(Soldan Sağa) IRIS-T SLS ve IRIS-T SLM fırlatma araçları, Komuta Kontrol Aracı ve AESA Radar

Farklı platformlara entegre edilebilir bir füze lançeri kullanılan sistemde elektro-optik sistemle desteklenebilen bir AESA radarı kullanılmaktadır. Taktik Operasyon Merkezi iki operatör tarafından yönetilmektedir. Diğer sistem elemanlarına bağlantı, telsiz veya fiber optik kablo aracılığıyla gerçekleşir. Ek olarak, Taktik Operasyon Merkezi, üst düzey yönetim veya bilgi yapılarına bağlantı için gerekli veri arayüzlerine ve iletişim seçeneklerine sahiptir.

IRIS-T SLM için kullanılan füze ise IRIS-T/SLS’ye kıyasla daha büyük bir roket motoru sayesinde 40 kilometre menzil ve 20 kilometrelik bir irtifaya sahiptir. İtme vektörü kontrollü katı yakıtlı motor, füzenin yüksek manevra kabiliyetine sahip hedeflere angaje olabilmesini sağlamaktadır. Füzede terminal safhaya kadar ısınmaya karşı ayrılan bir şapka ile korunan kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık bulunmaktadır. Arayıcı başlığa ek olarak uçuş sırasında bir veri bağı ile GPS destekli bir atalet navigasyon sistemi ile donatılmıştır.

IRIS-T SLM Füzesi

Ukrayna’nın elindeki diğer hava savunma sistemlerine kıyasla karşı tedbirlere daha dayanıklı olan IRIS-T SLM, büyük kalibreli roketler ile güdümlü mühimmatlara karşı da savunma yapabilmesiyle diğer sistemlere göre büyük bir kabiliyet artışı sağlıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Almanya’dan Ukrayna’ya IRIS-T SLM hava savunma sistemi teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum