Avusturya’dan IRIS-T hava savunma sistemi tedariki

Avusturya, Avusturya Sema Kalkanı Girişimi çerçevesinde Almanya’dan IRIS-T hava savunma sistemi tedarik edecek.

Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner yaptığı açıklamada Avusturya Federal Ordusu’nun IRIS-T hava savunma sistemi tedarik edeceğini duyurdu. Alınan karar ile birlikte Avusturya, 4 kısa menzilli ve 4 orta menzilli olmak üzere toplamda 8 atış ünitesi tedarik etmeyi planlıyor. Bu bağlamda yakın bir zamanda Avusturya’nın Almanya ile Mutabakat Zaptı (MoU) imzalaması bekleniyor. Anlaşmanın Avusturya’ya maliyeti ise yaklaşık 2 milyar euro.

Avusturya Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Gerfried Promberger alınan karar hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Bu sadece ortak satın alma değil aynı zamanda ortak eğitim de olacak. Amaç bir Avrupa Hava Savunma Okulu kurmaktır. Karadan hava savunmasında büyük bir yetenek açığımız var. Daha önce denenmiş ve test edilmiş bir şeye ihtiyacımız var. Bu bir saldırı silahı değil, savunma silahıdır.”

IRIS-T hava savunma sistemi (Görsel: Army Recognition)Avusturya’nın IRIS-T sistem tedarik süreci

Tedarik edilecek sistemlerin her biri 8 adet güdümlü füzeden, 3 fırlatıcıdan, bir radar sisteminden ve bir malzeme bakım tesisinden oluşmaktadır. Kısa menzil sistemi 15 ila 20 km iken orta menzil 40 ila 50 km’den oluşmaktadır. Bu durum toplam 24 adet lançerin satın alınacağı anlamına da gelmektedir.

 

Tanner ve Promberger, sistemin maliyeti konusunda şu anda bir açıklama yapmanın mümkün olmadığını söylemekte. Bu kapsamda Avusturya makamları, maliyetlerin kesin tespitinin ancak sözleşme imzalandıktan sonra mümkün olacağını ifade etmekte. Federal Ordu, yaklaşık 2 milyar euroluk alım planlıyor fakat duruma göre bütçenin artırabileceği ifade edilmekte.

Tanner, sistemin 2026 gibi erken bir tarihte faaliyete geçmesi hedefini iddialı ancak özellikle son gelişmeler ışığında uygulanabilir olarak nitelendirdi. Tanner, sözleşmenin imzalandığı andan itibaren uygun ekipmana sahip olana kadar yaklaşık bir yıl süreceği varsayılıyor. Daha sonra her yıl Avusturya’ya ilave füze birimlerinin gelmesi bekleniyor.

Irıs-T hava savunma sistemi Görsel: Ukrainian World Congress

Bu hafta içerisinde Estonya ile Letonya da IRIS-T hava savunma sistemi tedarik eden ülkeler arasına katılmıştı. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından itibaren başta Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere kıta üzerinde hava savunma sistemi tedarik ve yatırımlarına harcamalar arttı.

Kaynak: DefenceTürk

Avusturya’dan IRIS-T hava savunma sistemi tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum