ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda ilk ışıma gerçekleştirildi!

ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı KUANTAL’da ilk ışıma başarıyla gerçekleştirildi. KUANTAL, Kuantum algılama teknolojileri (Kuantum Radar, Kuantum LIDAR…) üzerine araştırma yürütmek için kuruldu.

 

2022 Yılında Başlatılan Ar-Ge Projeleri İmza Töreni’nde geleneksel radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilecek Kuantum Radar (KUDAR) ve varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa edebilecek Kuantum LIDAR Ar-Ge projeleri Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından açıklanmıştı.

Halen geliştirme aşamasında olan kuantum radar teknolojisi üzerinde ABD, Çin ve Avustralya‘nın çalıştığı bilinmektedir. Geleneksel radarlardan önemli derecede farklı prensiplere sahip kuantum radarlar geleneksel mikrodalgaları kullanmak yerine, sinyal ve boş fotonlar olarak adlandırılan iki foton grubunu birbirine dolaştırmaktadır. Sinyal fotonlar ilgilenilen nesneye doğru gönderilirken, boşta fotonlar parazit ve parazit olmadan göreceli olarak izole edilir.

Sinyal fotonları geri yansıtıldığında, sinyal ve atıl fotonlar arasındaki gerçek dolaşma kaybolur, ancak az miktarda korelasyon hayatta kalır ve hedef nesnenin varlığını veya yokluğunu açıklayan bir imza veya desen oluşturur. Bu sayede gürültülü termal ortamlar, karıştırma ortamları ve düşük görünürlük teknolojisine sahip unsurlara karşı geleneksel radarlara göre daha sağlıklı tespit-takip icra edilebilir.

Kaynak: DefenceTürk

ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda ilk ışıma gerçekleştirildi! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum