Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
T.C Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada TCG Preveze denizaltısından MÜREN Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi (SYS) aracılığyla ROKETSAN tarafından geliştirilen AKYA 533mm Ağır Sınıf Torpido ile ilk defa gerçek hedefe atış yapıldığı duyuruldu. Test sırasında TCG Preveze’de bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar MÜREN SYS’yi kullandı.
Bakan Akar, “Bizler başta çevremizdeki Ege, Akdeniz, Karadeniz olmak üzere tüm denizlerde barıştan, huzurdan yanayız. Bütün sorunlara diyalog, barışçıl yol ve yöntemlerle çözüm istiyoruz. Bununla birlikte etkin, caydırıcı, saygın bir silahlı kuvvetlere ihtiyacımız her zamankinden daha fazla. Diğer kuvvetlerimizin olduğu gibi Deniz Kuvvetlerimizin de son teknoloji silah ve sistemlere sahip olması, en güçlü hâle gelmesi için çalışmalarımızı artan bir tempoda sürdürüyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Gerçek bir hedefe yapılan atış testi ile denizaltılarda milli savaş yönetim sistemi ve torpido kullanabilme gibi kritik bir kabiliyete erişildi. MÜREN ile AKYA ve Alman menşeili DM2A4 torpidolarının kullanılabilmesi denizaltı veya savaş yönetim sistemi ihracatı konusunda sistemin entegrasyon bazında esnekliğinin bir göstergesi olarak katkı sağlayabileceği de değerlendirilebilir.
TCG Preveze’den MÜREN SYS aracılığıyla daha önce 14 Mart 2022’de AKYA Ağır Sınıf Torpido ile test atışı yapıldığı ve atışta başarılı sonuçlar elde edildiği MSB tarafından açıklanmıştı.
AKYA Ağır Torpido Dönemi
10. Deniz Sistemleri Semineri kapsamında düzenlenen “Sualtı Sistemleri” oturumunda konuşma yapan ROKETSAN Sualtı Sistemleri Proje Yöneticisi Levent ÇOMOĞLU, AKYA ağır torpidonun Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kabullerine 2021 içerisinde Kasım ayı sonunda başlayacağını ve Aralık ayında tamamlanacağını aktarmıştı. Bahse konu teslimatlar Düşük Ölçekli İlk Üretim kapsamında yapılacaktı. AKYA projesinin seri üretim sürecindeki teslimatlarının ise 2022 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından 2022 içerisinde platform hedefe yönelik atışlı faaliyetlerinde de icra edilmesi planlanıyor.
AKYA Projesi ile birlikte, Roketsan’ın hassas güdümlü, yüksek hıza sahip akıllı roket ve füze sistemleri geliştirme konusunda uzun yıllar süren hassas çalışmalar ile edinmiş olduğu kritik kabiliyetler denizlerin altına iniyor. Denizaltılardan, muhtelif su üstü hedefleri ve denizaltılara karşı atılan ve tamamen millî yeteneklerle geliştirilen AKYA ile Türk Deniz Kuvvetlerinin sualtı platformlarına yönelik önemli bir ihtiyacı milli imkanlarla karşılanmış olacak.
AKYA’nın kalifikasyon çalışmaları devam ederken Türk Deniz Kuvvetlerinin öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Düşük Ölçekli İlk Üretim faaliyetleri de sürdürülüyor.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin 533 mm ağır sınıf torpidosu ihtiyacını yerli imkanlarla karşılayacak olan AKYA’nın yakın zamanda TCG Gür denizaltısından atışlı testleri icra edilmişti ve Preveze sınıfı denizaltılara entegrasyonu için sözleşmesi imzalanmıştı. AKYA, 50+ km menzile, 45+ knot azami hıza; Karşı-Karşı Tedbir kabiliyetli Aktif/Pasif Sonar başlık ve Dümen Suyu güdümünün yanında fiber optik kablo ile harici güdüm kabiliyetine de sahiptir.
AKYA’nın Teknik Özellikleri Menzil 50+ kilometre Sürat 45+ Knot Hedefler Denizaltılar, Suüstü Gemileri Güdüm Akustik Karşı Karşı Tedbir Kabiliyetine Sahip Aktif/Pasif Sonar Başlık
Dümen Suyu Güdümü Güdüm Modu Dahili Güdüm
Fiber Optik Kablo ile Harici Güdüm Tapa Yaklaşma Sensörü/ Çarpma ile İnfilak Harp Başlığı Sualtı Şok Tesirli Duyarsız Harp Başlığı Kovan Terk Yüzerek Terk Tahrik Sistemi Fırçasız DC Elektrik Motoru+ Ters Dönüşlü Pervane Batarya Yüksek Enerjili Kimyasal Batarya
Kaynak: DefenceTürk
Ağır torpido AKYA ile ilk defa gerçek hedefe atış yapıldı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz