Bayraktar KIZILELMA için düşük görünürlük üzerinde çalışılıyor

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk’ün KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi üzerine sorularını yanıtladı. Bayraktar,

“Biz ilk defa Akıncı’yı 2019 yılında TEKNOFEST’te sergilemiştik. 4 farklı ülkeye de ihracatı gerçekleşmiş bir sistem. Artık bu teknolojinin son noktası, geleceği, insansız savaş uçağı. Bu bizim geleceğe yönelik yatırımımız. Burada gördüğünüz uçak ses hızına yakın hızlarda uçabiliyor. Çok yüksek irtifaya çıkabiliyor. KIZILELMA’da hedefimiz 2023’ün en geç ilk çeyreğinde bu uçağı uçurmak.”

ifadelerini kullandı.

KIZILELMA’nın F-16 savaş uçaklarının de yerini alabileceğini belirten Bayraktar, AKINCI TİHA’nın da taşıdığı yük kapasitesiyle F-16’nın yükünü alabilecek kapasitede olduğunu aktardı. Bayraktar,

“Ülkemizi, milletimizi güçlü kılacak teknolojiler bizim geliştirdiğimiz teknolojiler. Bizim ülkemizi güçlü kılacak sistemler bizim kendi geliştirdiğimiz bu sistemler. Benim inancım bu tarz sistemler, kendi insanımızın geliştirdiği sistemler ülkemizi ileriye taşıyacak.” 

dedi.

KIZILELMA havada 5-6 saat kalabilecek

KIZILELMA’nın farklı varyantlarda çıkacağını açıklayan Bayraktar, sistemin turbofan motor teknolojisi ile donatılacağını ifade etti. Bayraktar,

“KIZILELMA havada 5-6 saat kalabiliyor. Toplam kalkış ağırlığı 6 ton civarında. İnsanlı uçaklar gibi maliyeti yüksek olmayacak, daha düşük maliyetle çok daha fazla üretebileceğiz. KIZILELMA’nın böylesine önemli misyonu var. Ülkemiz savaş uçağı anlamında da buna kavuşmuş olacak. İnşallah kısa bir süre içinde uçuşu gerçekleşecek.”

ifadelerini kullandı.

“Radar görünmezliği konusunda da çalışmalarımız devam ediyor”

KIZILELMA gibi sistemlerde radar görünmezliğinin önemli bir özellik olduğunu belirten Bayraktar,

“Radar görünmezliği konusunda KIZILELMA’da çalışmalar yapılıyor. Radar görünmezliği önemli bir özellik. Radar kesit alanını düşürmek için mühimmatlar gövde içerisine alınıyor. Bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Görünmezliğe yönelik geometriler çalışıyoruz.

Milli olarak geliştirilen seyir füzeleri var. Onlar bizi görmeden, biz onları milli seyir füzeleriyle etkisiz hale getirecek imkana sahip olacağız. Bu uçan prototip, bu uçak uçuş yapacak. Bundan sonra seri imalata başlayacağız. En geç 2 yıl içinde seri imalarının başlamasını bekliyoruz.”

dedi.

Kaynak: DefenceTürk

Bayraktar KIZILELMA için düşük görünürlük üzerinde çalışılıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum