Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Pallone Tasarısı, 179 hayır oyuna karşılık 244 evet oyuyla Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi.
Frank Pallone tarafından sunulan bahse konu tasarı, yeni F-16 savaş uçaklarının ve F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye ihracını yasaklamakta. Bu bağlamda tasarı ABD Başkanı’na ulusal çıkarlara hizmet ettiği ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceği garantisi sunmaması halinde Türkiye’ye F-16 satışını yasaklamakta.
Tasarının oylaması geçtiğimiz günlerde oylamanın kayıt altına alınma talebi sebebiyle ertelenmişti. 14 Temmuz 2022 tarihinde yapılan oylamada ise oy veren tüm üyeler kayıt altına alınmış oldu. Savunma Sanayii araştırmacısı Arda Mevlütoğlu tarafından aktarıldığı üzere tasarı, NDAA 2023 taslağına girecek.
NDAA’nın Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından hazırlanan taslakları bulunmakta. Bu bağlamda NDAA’ların karma komisyonda birleşip tek bir taslağa dönüştürülüp Başkan’ın onayına sunulduğunu aktaran Mevlütoğlu, Başkan’ın veto hakkının hala elinde olduğunu aktarmakta.
ABD Kongresi, Türkiye’ye F-16 satışına açık olduğunu bildirmişti
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks Defence News’e verdiği demeçte: “Rusya’ya karşı bizimle çalışan Türkiye ve diğer ülkelerle iletişim halinde olup birlikte çalışmalıyız. Türkiye doğru yönde hareketler gösterdi. Bazı şeyler bizi zaman zaman rahatsız etse de Türkiye ile çalışmamız gereken başka konular var.” ifadelerini kullanmıştı.
Meeks, Türkiye’nin F-16 programından çıkarılmasından sonra, 2021 yılına kadar Dış İlişkiler Komitesi başkanlığını üstlenmemişti. Türkiye’yi programdan çıkarmak için çok çaba harcayan Demokratlar ve Cumhuriyetçiler de potansiyel bir F-16 satışını engellemek için güçlerini kullanmayacaklarının sinyallerini vermişlerdi.
Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Senatör James Risch ise Defence News’e verdiği demeçte : “Buna dahil olan birçok tarafla konuştum. Türkiye’nin neden F-16’ları alması gerektiğine dair güvenilir bir argüman ortaya koydular. Bu yönde olumlu eğilimdeyim” demişti.
Kongre potansiyel silah satışını engelleme konusunda önemli güce sahip. Bu bağlamda Türkiye, ABD ve Rusya ilişkilerinde kurduğu hassas dengede Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini açıkça belirtti.
F-16 satışına ilişkin olumsuz yaklaşımlar da bulunmaktaydı
Defence News’e konuşan Demokrat Bob Menendez: “Bir noktada Türkiye’nin beklediğimiz NATO müttefiki olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor. Bir çok şeyde çıkarlarımıza aykırı şekilde hareket ediyor. Bence yönetim, Türkiye’nin olmasını istediğimiz yönden bakmayı bırakmalı ve Türkiye’nin Erdoğan’ın emrinde olduğunu anlamalıyız.” demişti.
Menendez, 2019 yılında Meclis ve Senato’nun Ermeni soykırımını ilk kez tanıyan kararları kabul etmesiyle aynı yıl Kıbrıs’a uygulanan onlarca yıllık silah ambargosunu kısmen kaldırma yasasını yasalaştırmıştı.
Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin aldığı rol F-16 konusunda eşsiz bir fırsat sunarken, Menendez ve çok sayıda milletvekili, Doğu Akdeniz’deki gerilimlerin yanı sıra Ermenistan ve Azerbaycan’dan Suriye ve Libya’ya kadar uzanan çatışmalardaki askeri rolü nedeniyle Ankara’yı öfkelendirmeye devam ediyor.
Kaynak: DefenceTürk
ABD Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’ye F-16 satışına engelleme adımı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz