Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabı üzerinden TUSAŞ AKSUNGUR İHA için geliştirilen yeni kabiliyetlerden biri olan Baz İstasyonu ile iletişim desteğinin ilk kez deprem bölgesinde denendiğini duyurdu:
“Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi. AKSUNGUR İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor.”
AKSUNGUR’un Hatay’da icra edeceği görüntü aktarımı ve iletişim desteği için 45 saatlik uçuşu kapsayan görevi hakkında TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şu ifadelerde bulundu:
‘’Depremin ilk gününden itibaren gıda, kıyafet ve ısınma gibi tüm yardım paketlerini tırlara yükleyerek AFAD koordinasyonunda bölgeye gönderiyoruz. TURKCELL ile bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız AR-GE projesi sonrası hayata geçen AKSUNGUR İHA’mıza baz istasyonu entegre ederek ayrıca iletişim desteği veriyoruz. Depremden etkilene bölgeye elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.’’
ULAK tarafından geliştirilen UYGAR 4G/LTE Uygar Haberleşme Podu
Açıklamalarda bahsi geçen baz istasyonu sisteminin ULAK Haberleşme A.Ş. tarafından geliştirilen UYGAR 4G/LTE iletişim podu olduğu değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere deprem bölgelerine mobil baz istasyonları sevk edilmişti ancak kara konuşlu istasyonlar hava koşulları veya coğrafi koşullar sebebiyle bazı yerler kapsama alanı dışında kalabilir. Bu noktada AKSUNGUR, hava konuşlu bir istasyon coğrafi koşullardan en az etkilenecek şekilde kapsama alanının dışındaki aciliyeti olan bölgelere hızlıca intikal ederek iletişimi sağlayabilir.
Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ile donatılabilen AKSUNGUR’un yakın zamanda MİLSAR veya SARPER gibi yerli SAR sistemleriyle kötü hava koşullarında arama-kurtarma faaliyetlerine de katkıda bulunabilir.
MİLSAR entegre edilen AKSUNGUR
Orman Genel Müdürlüğü envanterindeki bir AKSUNGUR Adana’daki orman yangınlarında gözetleme için 60 saat boyunca uçuş yaparak ilk defa bir doğal afet durumunda kullanılmıştı. ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR İHA, sahip olduğu SATCOM faydalı yükü ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.
Fly BVLOS Technology, İHA ve pilotlarıyla deprem bölgesinde
Fly BVLOS, deprem bölgesine SANCAK İHA ve tıbbi malzemeleri taşıyacak yeni modeli JACKAL-M İHA ile arama-kurtarma çalışmalarında aktif olarak yer alıyor. Fly BVLOS, Deprem bölgesinde; 5 adet İHA-2 (15 kg faydalı yük) ve 6 adet İHA-1 sınıfı İHA ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Deprem bölgesine tıbbi malzeme taşıyan Jackal-M İHA
Fly BVLOS Technology, Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli olmak üzere; toplamda 10 ili etkileyen büyük deprem bölgesinde; Türk Kızılay, AFAD ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak, dron ve pilotlarıyla görev aldı.
Kaynak: DefenceTürk
AKSUNGUR İHA’dan deprem bölgeleri için iletişim desteği! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz