Rusya, Zircon hipersonik füzesini test etti

Rusya, Zircon hipersonik füzesini Admiral Gorshkov sınıfı fırkateynden ateşleyerek test etti.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığı bilgiye göre Rus Donanması’na ait Admiral Gorshkov sınıfı fırkarteynden Zircon hipersonik seyir füzesinin test atışı yapıldı. Konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’nın gazetecilere yaptığı açıklamada, “Amiral Gorshkov fırkateyni, Barents Denizi’nden Beyaz Deniz’deki bir deniz hedef pozisyonuna bir Zircon hipersonik seyir füzesi ateşledi. Objektif kontrol verilerine göre, Zircon hipersonik seyir füzesi, yaklaşık 1.000 km mesafedeki bir deniz hedefini başarıyla vurdu” ifadeleri kullanıldı.

Tsirkon hipersonik füzesi atışı3M22 Zircon (Tsirkon) Hipersonik Gemisavar Füzesi

2011’in başlarında Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Popovkin, Zircon gemi konuşlu hipersonik füze geliştirme planlarını açıklamıştı. Medya raporlarına göre, füzenin testleri 2015 yılında başladı. TASS kaynağının verilerine göre, 2018’in sonlarına doğru ondan fazla test atışı gerçekleştirildi. Gemi testlerine ise 2019 yılının sonlarında başlanması planlandı, ilk test Ocak 2020’de yapıldı. İlk testte Amiral Gorshkov fırkateyni Barents Denizi’nden füzeyi ateşledi.

NATO kod adı SS-N-33 olarak da geçen Zircon, 30-40 km irtifada seyredebiliyor. Bu irtifada seyretmesi füzeye, azalan hava direnci ile menzilini ve hızını artırma imkanı tanıyor. Uzmanlara göre füzenin harp başlığı 300-400 kg ağırlığında. Bu bağlamda füzenin uzunluğunun ise 8 ila 10 metre arasında olduğu tahmin ediliyor. Zircon, savaş gemileri ve denizaltılar üzerindeki 3S-14 tipi dikey fırlatma tüplerinden ve Bastion mobil kıyı tipi füze rampalarından ateşlenebiliyor.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya, Zircon hipersonik füzesini test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum