Yenilenen EMBT ana muharebe tankı konsepti görücüye çıktı

EUROSATORY 2018’de ilk defa sergilenen EMBT ana muharebe tankı konseptinin Leopard 2A7 şasesi ve Leclerc taretinden oluşan teknoloji gösterim prototipinden sonra Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen EUROSATORY 2022 fuarında EMBT için “2. nesil” olarak tabir edilen yeni prototip sergilendi. İlk prototipe göre birçok yeniliği barındıran yeni prototipte önde çıkan konular arasında sürüş ve atış kontrolün dijitalizasyonu, arttırılmış durumsal farkındalık ve yeni silah sistemleri bulunuyor.

KNDS tarafından paylaşılan dökümanlarda yer alan bilgilere göre motor, sürüş ve atış kontrolde dijitalize edilen EMBT, farklı konfigürasyonlarla 2, 3 veya 4 kişilik bir mürettebatla tankın kullanımına olanak tanıyor. Drive-by-Wire sistemi kullanan EMBT’de insansız sürüş ve insanlı-insansız sistem işbirliği için de yeni kapılar açılıyor.

LIDAR, LWL, Elektro-Optik, radar ve benzeri sistemlerle durumsal farkındalık sağlayan EMBT, koruma açısından aktif, reaktif ve pasif yöntemlerden faydalanıyor. Güdümlü mühimmatlara karşı reaktif zırha ek olarak Trophy aktif koruma sistemi ile korunan EMBT’nin öz koruma bazında sahip olduğu en kritik yeniliklerden biri ise KNDS’nin Fransız ortağı Nexter tarafından geliştirlen ARX-30 30x113mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi. Kompakt bir mühimmat kullanan UKSS ile yaklaşma tapalı mühimmat aracılığıyla dolanan mühimmat, yakın mesafedeki İHA’lar gibi günümüzün ve yakın geleceğin savaş ortamındaki yeni tehditlere cevap oluşturulması hedefleniyor.

Ateş gücü bakımından da birçok güncelleme ve ekleme bulunduran EMBT, 22 adet 120mm mühimmat alabilen otomatik dolduruculu bir tarete sahip. 120mm top kullanan taret gelecekte ortaya çıkacak daha yüksek ateş gücüne sahip 140mm top ile beraber kullanılabilecek. Tarette 120mm topa ek olarak ARX-30 30x113mm UKSS, 7.62mm UKSS bulunuyor.

KNDS’nin yeni prototipi genele bakıldığında özellikle yakın dönemde tankarın kullanıldığı sahalardaki dinamiklerin değişimi (Tanklara karşı rafine edilen pusu taktikleri, bomba yüklü veya kamikaze İHA’lar…) ve ilk 3. nesil ana muharebe tanklarının ortaya çıkışından bu yana gelişen teknolojilerin (durumsal farkındalık, ağ merkezli harp kabiliyetleri, otonomi, mühimmatlar…) etkisiyle oluşturulan “Gelecekte bir ana muharebe tankı neye benzeyebilir?” sorusuna verilen bir cevap olarak ele alınabilir.

Kaynak: DefenceTürk

Yenilenen EMBT ana muharebe tankı konsepti görücüye çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum