Hava Kuvvetleri’nin yeni taşıyıcı gücü SADAK-2MK Çoklu Taşıma Salanı!

SADAK-2 çoklu taşıma salanı ailesinin yeni üyesi SADAK-2MK, savaş uçaklarına ve SİHA’lara tek silah istasyonunda 2 genel maksat bombası taşıma kabiliyeti kazandıracak. SADAK-2MK; KAAN MMU, F-16 savaş uçakları ve yeterli taşıma kapasitesine sahip SİHA’larda kullanılabilecek.

Türkiye’nin ilk ikili pnömatik itki mekanizmalı çoklu taşıma salanı olan SADAK-2MK’nın ismi geçmiş Türk savaş konseptlerindeki ok kılıflarından geliyor. SADAK-2MK’nın muadili BRU-57’de piroteknik itme/salma sistemi kullanılırken SADAK-2MK’da daha yeni bir teknoloji olan pnömatik itme/salma sistemi kullanılıyor. İtme/salma birimi milli kaynaklarla ASELSAN tarafından geliştiriliyor.

Çoklu Atım Salanı’nın muadili BRU-57

500 lb Mk-82 ve 1000 lb Mk-83 genel maksat bombalarını simetrik ve asimetrik yerleşimli olarak taşıyabilen SADAK-2MK’nın uyumlu olduğu güdüm kitleri şu şekilde yer alıyor:

  • HGK-82/83
  • LGK-82/83
  • KGK-82/83
  • TEBER-82

Mk-82 ve Mk-83 bombalarına yönelik geliştirilen çoklu taşıma salanı aynı zamanda Mk-81 bombalarıyla uyumlu olarak geliştiriliyor.

TOLUN ve TOLUN-IIR minyatür bombalara yönelik geliştirilen SADAK-2T’nin de geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Daha küçük ölçekli olan SADAK-2T; AKINCI TİHA, AKSUNGUR SİHA, KIZILELMA MİUS ve Su-25 taarruz uçağında kullanıma uygun. SADAK-2T’nin geliştirme sürecinde SADAK-4T’den edinilen deneyimler önemli yer tutuyor.

Özellikle F-16 savaş uçakları için önemli bir kabiliyet kazanımı olarak ele alınabilecek SADAK-2MK, tek sortide taşınabilecek mühimmat sayısını arttırmasının yanında çoklu atış zarfı hesaplama özelliğiyle angajman başarısına da katkı sağlayacaktır. SADAK-2MK, operasyonel kazanımların dışında küresel pazarda ihracat potansiyeline sahip. SADAK-2MK, dost ve müttefik ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelerin hava kuvvelteri için de yeni kabiliyetler sunabilir.

Kaynak: DefenceTürk

Hava Kuvvetleri’nin yeni taşıyıcı gücü SADAK-2MK Çoklu Taşıma Salanı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum