Birleşik Krallık ve Fransa’dan ortak gemisavar füzesi: FC / ASW

Fransız Savunma Tedarik Ajansı, Future Cruise / Gemisavar Füze (FC/ASW) üretimi için çalışmalarını başlattı.

Fransız Savunma Tedarik Ajansı tarafından yapılan bir paylaşıma göre; Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA), Birleşik Krallık Savunma Ekipmanları-Destek Kurumu ve MBDA şirketleri ile ortak bir devlet anlaşması imzalayarak Future Cruise/Gemisavar Füze (FC/ASW) üretimi için hazırlık çalışmalarını başlattı.

Proje kapsamında MBDA, bir sonraki proje aşamasının “on yılın sonunda sahaya çıkması beklenen iki tamamlayıcı füze konsepti” adıyla değerlendirileceğini ve bu tamamlayıcı füze konseptlerininse sırasıyla “ses altı düşük gözlemlenebilir füze” ve “süpersonik, yüksek manevra kabiliyetine sahip füze” tasarımları olduğunu açıkladı. Ayrıca bu kavramların çok uzun mesafelerde ve giderek zorlaşan savaş sahalarında, kara ve deniz tehditlerinin zorlu hedeflerine ve hava savunma sistemlerine üstünlük sağlayacağını ifade etti.

Resim

Konuyla alakalı açıklama yapan Birleşik Krallık Savunma Ekipmanları-Destek Kurumu CEO’su Sir Simon Bollom, “Bu yeni sözleşmelerle MBDA ve iki ülkedeki endüstriyel ortaklar, iki füze tasarımının tanımı üzerinde çalışmaya devam edecek ve tüm görevler için gelecekteki tehditlere karşı performanslarını değerlendirecekler.” dedi. MBDA CEO’su Eric Beranger ise “Teknolojiyi, endüstriyel kapasiteyi ve sınırları aşan finansmanı birleştirerek benzersiz ve gelişmiş egemen yetenekler sunabiliriz.” dedi.

Ayrıca Fransa ve Birleşik Krallık, 2017 yılında gelecekteki hassas vuruş kabiliyetlerini geliştirebilmek amacıyla ortak konsept çalışması faaliyetlerine başlamıştı.

Future Cruise / Gemisavar Füze (FC/ASW)

Future Cruise / Gemisavar Füze (FC/ASW) projesi, Birleşik Krallık tarafından kullanılan Harpoon ve Fransız Exocet füzesinin yerini alacak İngiliz-Fransız ortak bir gemisavar füze sistemidir. FC/ASW’nin 2011 yılında tanıtılan kavramsal çalışmasında Kraliyet Donanması ve Fransız Donanması ile istişare içinde olan MBDA tarafından gerçekleştirilen gizli bir hipersonik seyir füzesi konsept çalışması olan Perseus veya CVS401 Perseus adı verildi.

Exocet

FC/ASW, bir ramjet motordan güç almaktadır. 5 metre uzunluğunda olan yaklaşık 800 kilogram ağırlığında ve 1 adet 200 kilogramlık ana ve 2 adet 50 kilogramlık yardımcı savaş başlığından oluşan faydalı yüke sahiptir. Bu savaş başlıkları genel hedefe müdahale edebilirken hedefine ulaşmadan önce füze başlığı yan bölmelerden atılarak alt mühimmat görevi de görebilmektedir. Bu özelliğiyle Perseus’un hasarı üst düzeye çıkarılmaktadır. Ek olarak füzenin aynı alanda birden fazla hedefi vurması veya aynı anda birkaç farklı alandaki büyük hedefi vurmasına da olanak sağlanabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Birleşik Krallık ve Fransa’dan ortak gemisavar füzesi: FC / ASW Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum