Milli Muharip Uçak’ın yeni adı: KAAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ tesislerinde düzenlenen programda Milli Muharip Uçak’ın adının KAAN olarak belirlendiğini açıkladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan tesisinde “İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı” düzenlendi. Programda Milli Muharip Uçak (KAAN), HÜRJET, ANKA-3, ATAK-2 ve F-16 Özgür olmak üzere çeşitli havacılık ürünleri basına tanıtıldı.

Programda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçak için belirlenen adı açıkladı. Bu bağlamda Milli Muharip Uçak’ın adı KAAN oldu. KAAN ile Türkiye; ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Hindistan’dan sonra 5.nesil savaş uçağı geliştiren ülkelerden birisi haline geldi.

5.nesil savaş uçağı KAAN

İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadelerde bulundu:

“Milli Muharip Uçağımızın ismi artık KAAN’dır. Rabbime bize bu günleri gösterdiği için hamdediyorum. İsim babası da Devlet Bey’dir (Devlet Bahçeli). Şimdi bunlar birilerini çok rahatsız edecek. Diğer projelerimze neler dediler biliyorsunuz. Bunlara da maket diyeceklerdir. Her başarımızdan bunlar, suyun öte tarafındakiler rahatsız oluyorlar. Hiç kusura bakmasınlar, biz bunları rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. Biz Türk milletiyiz, umut ettikleri hayallerden uyandırmaya KAAN ve HÜRJET bile yeter.”

“KAAN çok yakında uçacak. Öyle bir uçak düşünün ki düşmana görünmeden inine girecek. Geldiği gibi sessizce üssüne geri dönecek. Bu uçağı ülkesinin kendi mühendisleri yapacak ve pilotları uçuracak. KAAN kendi radar ve görev bilgisayarıyla donatılacak. Birkaç yıl içinde tüm testlerini tamamlayarak envantere teslim edeceğiz. Dünyada bu tipte beşinci nesil savaş uçağı üreten 5 ülkeden biri olacağız. KIZILELMA, ANKA-3 ve KAAN ile otonom kol uçuşu yapabilecekler.”

KAAN, süpersonik hızlarda seyir yapacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Habertürk canlı yayınında Güntay Şimşek ve Kübra Par’ın sunduğu Açık ve Net programına katılmıştı. TUSAŞ’ın geliştirdiği ürünleri sunan Temel Kotil, KAAN ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Temel Kotil, KAAN’ın süpersonik hızlarda seyir yapacağını açıkladı. Bu bağlamda Kotil şu ifadeleri kullandı:

“Beşinci nesil savaş uçaklarında Supercruise diyoruz ona. Süpersonik hızda savaşabilmesi gerekiyor. F-16’lar ve 4.nesil Eurofighter veya Rafele Fransız uçakları Supercruise yapamıyorlar. Savaşacakları zaman subsonic ses altına iniyorlar yani saatte 8-9 kilometreye iniyorlar, savaşıyorlar kaçmak istedikleri zaman süpersonike çıkıyorlar. Motorlar iki kademe oluyor birinci ve ikinci. İkinci çalışıyorlar, ikinciyi çalıştırdığın zaman bu sefer süpersonik oluyor ama yakıtı yutuyor çünkü verimli değil güzel yapılmamış. O da 7-8 dakika uçabiliyor. Bizimki saatlerce uçuyor, süpersonik uçuyor.” 

Kaynak: DefenceTürk

Milli Muharip Uçak’ın yeni adı: KAAN Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum