Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
CNN Türk kanalında Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci önemli açıklamalarda bulundu. İkinci, KARAOK tanksavar füze ve SUNGUR portatif hava savunma sistemi hakkında açıklamalarda bulundu:
“Omuzdan atılan SUNGUR MANPADS sisteminin testleri tamamlandı, seri üretimi devam ediyor. 8.5 km mesafesi var. Tanksavar tarafında ise KARAOK ATGM var. Seri üretime artık çok yakın.”
Roketsan’ın 2016 yılında çalışmalarına başladığı KARAOK’un 2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması hedefleniyor. Roketsan’ın tanksavar füze ailesi, Tek Er Tarafından Kullanılan Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK ile genişliyor. KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, komando ve piyade taburlarının zırhlı ve mekanize birliklerini, 2.5 kilometreye kadar ulaşan menzillerde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerinin, etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Portatif konfigürasyonda SUNGUR
SUNGUR alçak irtifa hava savunma füzesi ise sırasıyla kaideye monteli (BMC Vuran üzerinde 2×2 lançer ile) ve tek er konfigürasyonunda envantere girmişti. SUNGUR füzesinin aynı zamanda roket motoru büyütülmüş bir sürümüyle ROKETSAN’ın IDEF21’de tanıttığı LEVENT hava savunma sisteminde kullanılması planlanıyor.
KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Füzesi
Tek Personel Tarafından Kullanılan Kısa Menzilli At-Unut Tipi Tanksavar Silahı KARAOK, üzerinde yer alan üretimi Kızılötesi Görüntüleyici Başlık sayesinde gece/gündüz görev yapabilecek, portatif bir füze sistemi. KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, tehditleri kısa menzilde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerini gerçekleştirmek amacıyla kullanılabilmektedir.
Daha önce ROKETSAN tarafından yayımlanan ürün kataloğunda KARAOK’un menzili 1000 metre olarak belirtilmişti. Geliştirme çalışmaları devam eden KARAOK’un menzilinin Ocak 2021’de yayınlanan katalogda 2500 metreye yükseltildiği bilgisi paylaşılmıştı.
2016 yılında çalışmalarına başlanan KARAOK’un 2022 yılının sonuna doğru Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine kazandırılması hedefleniyor. KARAOK, özellikle meskûn mahal muharebenin gerçekleştiği, nispeten daha kısa menzile ve daha az geri tehlike bölgeye sahip hafif portatif tanksavar füzelerin ihtiyaç duyulduğu her muharebe ortamında başarıyla kullanılabilecek.
KARAOK’un Teknik Özellikleri Uzunluk 1.200 mm (Tüplü) Çap 125 mm Ağırlık < 16 kg (Füze + Tüp) Harp Başlığı Zırh Delici Tandem Menzil 2,5 km Arayıcı Başlık Soğutmasız IIR* Başlık Güdüm Sistemi Terminal Güdüm Duyarsızlık Sıvı Yakıt Yangını ve Kurşun Çarpmasına Karşı Duyarsız Silah Sistemi TV / Termal Kamera
Lazer Mesafe Bulucu
KKS* Kullanım Modu At-Unut
Atış Öncesi Hedefe Kilitleme
* IIR: Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı
* KKS: Küresel Konumlama Sistemi
Kaynak: DefenceTürk
ROKETSAN KARAOK tanksavar füzesi seri üretime geçiyor Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz