Türk Astronot ve Bilim Misyonunda bir aşama daha geçildi

NTV’nin aktardığı üzere Milli Uzay Programı hedeflerinden olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında Türk astronot seçimlerinde bir aşama daha geçildi. #BuGörevSenin etiketi ile paylaşılan uzaya.gov.tr web sitesine 36 bin aday başvuru yaptı. Başvuru yapan adaylar arasından 30 aday Ankara’ya çağırıldı.

Adaylar; Mühendislik, Fizik, Tıp ve Astronomi alanlarından seçildi. Seçilmelerinde yer aldıkları projeler, kazandıkları ödüller ve yaptıkları sporlar belirleyici oldu. Bu kapsamda Ankara’ya çağırılan adaylar tıbbi ve psikolojik testlerden geçecekler.

TÜBİTAK Uzay Yolcusu Proje Yöneticisi Ömer Ataş, ”Hem NASA’nın hem de Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bazı standartları var. Uluslararası Uzay İstasyonu ziyaret edecek astronotlar için psikolojik testler, adaylar Ankara’ya geldiğinde yapılacak” ifadelerinde bulundu. Yönetici Ataş, Kasım 2022 başlarında iki adayın da belirleneceğini söyledi.

Bu aşamadan sonra adayların ABD’ye giderek zorlu astronot eğitimini alacaklarını belirten Ataş;

”Eğitim biraz yoğun ve zorlu olacak. Özellikle Uluslararası Uzay İstasyonu’nun çalışması sistemleri hakkında teorik dersler alacaklar. Hem Avrupa hem de Japonya’nın modüllerinde de aşinalık eğitimi alacaklar. Eğitimlerin büyük bir bölümü ABD’de olacak.”

açıklamasında bulundu.

Türk Uzay Ajansı tarafından yayınlanan Milli Uzay Programı 2022-2030 Strateji Belgesinde Türk Astronot ve Bilim Misyonu başlığı altında

  • Bir Türk vatandaşının uluslararası işbirliği ile uzaya erişimini ve uzayda gerçekleştirilecek bilimsel faaliyetlerde yer almasını sağlayarak,
  • Uzayda yapılabilecek araştırmalar konusunda Türk bilim insanlarına fırsat sağlamak,
  • Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğünü arttırmak,
  • Genç nesilleri uzay alanında çalışmaya teşvik etmek,
  • Bilim ve teknolojiye olan ilgiyi arttırmak,

maddeleri yer almakta.

Milli Uzay Programı ve Türk Uzay İnsanı

Türkiye uzay teknolojilerindeki ilerleyişini, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) kurulması ve Milli Uzay Programı’nın (MUP) açıklanmasıyla başka bir boyuta taşımış bulunmaktadır. 9 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla tanıtılan Milli Uzay Programı, belirlenen 10 hedef ile ülkemizin uzay yarışında yerini alması adına önemli bir kilometre taşıdır.

Bu çerçevede belirlenen hedeflerden biri olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu (TABM), bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi ve bilimsel deneyler gerçekleştirilmesi amacıyla ortaya konulmuştur (TUA, 2021).

Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında, bir Türk vatandaşı gerekli eğitimlerden sonra bilimsel görevleri gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na (International Space Station-ISS) gönderilecektir. Bu görev kapsamında ISS’de gerçekleştirilecek bilim misyonuna ait deneyler belirlenerek ilgili malzeme ve ekipmanlar hazırlanacaktır.

Ayrıca, üretimi ülkemizde gerçekleştirilecek olan deneysel/bilimsel amaçlı bir Küp Uydunun (CubeSat) astronotun tarafından ISS’den yörüngeye bırakılması, uzayda devreye alınması da hedeflenmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Türk Astronot ve Bilim Misyonunda bir aşama daha geçildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum