Rusya’dan Tor-M2 hava savunma sistemi siparişi

Rus ordusu, savaşta kaybettiği hava savunma sistemlerinin kaybını telafi etmek amacıyla çok sayıda Tor-M2 hava savunma sistemi siparişi verdi. Bu bağlamda Rusya Savunma Bakanlığı ile Kupol İjevsk Elektromekanik Fabrikası arasında Tor-M2 hava savunma sistemi tedariki üzerine anlaşma imzalandı. Anlaşmanın detayları ise paylaşılmadı.

Rusya’nın geçtiğimiz Şubat ayında başlayan Ukrayna işgali sonrasında modern hava savunma sistemlerinin üçte birini kaybettiği biliniyordu. Rusya’nın bu kayıpları telafi etmek için ise envanterinde yeteri kadar hava savunma sistemi bulunmamaktadır.

TOR-M2TOR-M2Tor-M2 Hava Savunma Sistemi

Açık kaynak istihbarat web sitesi Oryx, yalnızca fotoğraf veya video kanıtlarıyla doğrulanmış kayıtlara dayanarak, Rus kuvvetlerinin toplam 29 adet Tor serisi hava savunma sistemi kaybettiğini belirtmekte. Bu kayıplar arasında az sayıda bulunan ve sadece kutup bölgesinde kullanılmak üzere geliştirilen Tor-M2DT varyantı da yer almaktadır.

Tor-M2, seyir füzeleri ve hassas güdümlü mühimmatlara karşı yüksek etkinliğiyle bilinen Rus yapımı kısa menzilli hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinmektedir. Çoğu Tor sistemi, GM-355 paletli şasi sayesinde tanklar ve diğer zırhlı araçlarla farklı türde arazi koşulunda çalışma kabiliyetine sahiptir. Tor-M2, Tor’un daha da geliştirilmiş bir versiyonu olarak bilinmektedir.

Sistem, sekiz adet 9M331 ve 9M332 füzesini kullanarak çalışmaktadır. Bu füzelerin menzili 7 kilometreye kadar ulaşabilirken, irtifası 6 kilometreye kadar çıkabiliyor. Buna ek olarak sistem, 16 adet yeni 9M338 füzesi taşıma kapasitesine de sahiptir. Bahse konu füzelerin menzili ise 16 kilometre, irtifası 10 kilometre olarak belirlenmiştir. Tor-M2, Rus ordusuna 2008 yılında hizmete sunuldu ve hava savunma kabiliyetini artırmada önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.

Tor-M2DT

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’dan Tor-M2 hava savunma sistemi siparişi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum