Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
TÜBİTAK tarafından yayımlanan 2021 Yılı Faaliyet Raporunda Tür savunma sanayiinin önemli kurumlarından TÜBİTAK SAGE’nin faaliyetlerine yer verildi. SAGE’de 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla toplam 54 proje yürütüyor. Bahse konu 54 projenin 3 tanesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı projesi, 8 tanesi TARAL projesi, 43 tanesi ise SSB ve diğer savunma sanayii kuruluşları ile yürütülen dış destekli projelerdir. SAGE tarafından ArGe Hizmeti verilen farklı müşterilerin sayısı ise 2021 yılı itibarıyla 14 olarak gerçekleşti.
2021 yılı içerisinde yürütülen projelerde gerçekleşen önemli faaliyetler arasında Pulat aktif koruma sistemi teslimatı da yer alıyor. Pulat Mühimmatı, platforma (tank vb. kara araçları) yönelmiş güdümlü veya güdümsüz tehditlerin etkilerinin, platforma çarpmadan önce fiziksel etkileşim (dolaylı veya direkt) yoluyla azaltılmasını / yok edilmesini sağlayan statik bir aktif koruma sistemidir. ASELSAN Ana yükleniciliğinde yürütülen PULAT Projesi’nde, fiziksel imhayı gerçekleştirecek modül olan tahrip sistemi TÜBİTAK SAGE tarafından, tetik radarı, kablaj ve bağlantı adaptörü ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. 2019-2020 yılları arasında mühimmat doğrulama ve kalifikasyon testleri tamamlanmış olup 2020-2021 yılları içerisinde 267 adet Pulat Mühimmatı K.K.K.lığına teslim edildi.
Fırat M60T Projesi kapsamında modernize edilen M60T tanklarına entegre edilen PULAT Aktif Koruma Sistemi sahip olduğu yüksek teknoloji radar ile platforma yöneltilmiş olan tehditleri tespit ediyor, ardından “Fiziksel İmha (Hard-Kill)” yeteneği ile tehdidi platforma çarpmadan önce uygun zaman ve mesafede etkisiz hale getiriyor. PULAT gerek yakın mesafeden fırlatılan tanksavar roketlerine karşı gerekse de uzak mesafeden fırlatılan güdümlü tanksavar füzelere karşı modül yerleşimine bağlı olarak her yönü kapsayan 360°’lik tam bir koruma kalkanı sağlamakta. Platform üzerine dağıtık olarak yerleştirilen koruma modülleri sayesinde birden çok tehdide karşı aynı anda etkinlik sağlayabilen PULAT, modüler mimarisi sayesinde birçok farklı tipte zırhlı araca uyarlanabilen aktif koruma sistem çözümü.
Aktif Koruma Sistemleri (AKS), sistem içerisinde yer alan radar, sensör ve alt sistemlerin farklılıklarıyla birbirlerinden ayrılırlar. Sistemler arasındaki farklılıklara rağmen tüm sistemlerin tek bir amacı vardır; tehdidin fiziksel temasından önce sistem tarafından algılanması ve durdurulmasıdır. Teorik olarak AKS’leri, güdümlü tanksavar mühimmatlarına, RPG ve türevlerine, tanklardan atılan HEAT veya KE mühimmatlara karşı platform savunmasında etkili olabilmektedir.
Aktif Koruma Sistemleri | ASELSAN PULAT ve AKKOR
PULAT Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki kayıplar neticesinde acil olarak girişilen eldeki imkanlar ile acil sonuç almak üzere üretilen bir sistem. Bu acil ihtiyaç üzerine ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE “PULAT” Aktif Koruma Sistemini geliştirdi. Fırat M60T projesi kapsamında tanklara PULAT aktif koruma sistemi entegre edilerek kuvvetten gelen talep bu şekilde hızlıca karşılanmış oldu.
ASELSAN PULAT öncesinde başladığı çok daha gelişmiş bir aktif koruma sistemi olan AKKOR üzerinde çalışmaya da devam ediyor. Aselsan AKKOR dışında KAMA isminde yeni bir proje daha başlattı.
Pulat ile ilgili detaylı bilgiler: ASELSAN KAMA Aktif Koruma Sistemi Projesi
ASELSAN SST ve REHİS Sektör Başkanlıkları tarafından, çeşitli platformlara yönelik aktif koruma sistemi geliştirme çalışmalarına sensör, silah ve mühimmat konularında edinilen tecrübe kullanılarak devam ediliyor. Bu kapsamda görece düşük çevresel hasarlı ve yakın mesafede etkili KAMA Aktif Koruma Sistemi’nin, mühimmatıyla birlikte ASELSAN öz kaynakları ile geliştirilmesine yönelik çalışma başlatıldı.
Kaynak: DefenceTürk
TSK’ya PULAT AKS Mühimmatı teslimatları devam ediyor Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz