Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
MKE, 155 mm topçu mühimmatlarına ek olarak 122 mm topçu roketleri için geliştirdiği 2 eksenli GPS/ANS tapa-güdüm kitini IDEF’23’te görücüye çıkardı. Mevcut tapalar ile aynı fiziksel arayüze sahip güdüm kiti, mevcut mühimmatlara kolaylıkla entegre edilebiliyor. 155 mm top mühimmatı ve 122 mm topçu roketi ile sergilenen kit aynı zamanda 120 mm havan ve 105 mm top mühimmatı için de uygulanabilecek.
Çarpma ve yaklaşma modlarına sahip güdüm kitindeki 2 eksende sapma oranı 30 metrenin altına kadar düşürülebiliyor. Mühimmatların hassasiyetinin artmasıyla beraber hedef başına harcanan mühimmat azalacak ve lojistik açısından da önemli kazanımlar elde edilecek.
FIRTINA obüslerinden sonra tapa-güdüm kiti, entegre edileceği diğer mühimmat tiplerinde de şu kazanımları sağlayabilir:
- 122 mm modern topçu roketi için yeterli bütçeye sahip olmayan ülkelere düşük maliyet ve entegrasyon zahmetiyle roketlerinin hassasiyetini arttırma kabiliyeti
- BORAN ve muadili havadan taşınan 105 mm obüsleri kullanan ülkelere söz konusu sistemlerle daha hassas vuruş kabiliyeti
- Mobilitesiyle öne çıkan ALKAR gibi 120 mm havan sistemlerinin hassasiyetinin arttırılması ve angajman süresinin azaltılması
MKE taarruzi deniz mayını ile havadan hassas mayınlama!
MKE, TÜBİTAK SAGE ve Koç Savunma işbirliğinde geliştirilen UÇA Havadan Bırakılan Güdümlü Deniz Mayını; Hava Kuvvetleri’ne çok az sayıda ülkenin sahip olduğu havadan taarruzi mayınlama kabiliyetini kazandıracak. UÇA Taarruzi Deniz Mayını İstanbul’da düzenlenen IDEF’23’te sergilendi.
Mk-84 formuna sahip ve parçacık tesirli harp başlığı yerine plastik patlayıcı taşıyan UÇA, Kanatlı Güdüm Kiti aracılığıyla belirlenen varış noktasına GPS/INS güdümünde ilerliyor. Suya indikten sonra mayın suda bekliyor ve Akustik+Basınç+Manyetik sensörlerle bir gemi veya denizaltı yaklaştığında suyun altında infilak ediyor.
Savaş uçakları ve yeterli faydalı yük taşıyabilen SİHA’lar bu mayını kullanabilecek platformlar arasında yer alıyor. Mk-84 genel maksat bombasıyla oldukça benzer arayüzü ve sebebiyle KIZILELMA ve ANKA-3 gibi platformlar da potansiyel olarak bu sistemi kullanabilir. Savaş uçakları ve SİHA/MİUS’lar dışında gelecekte kullanıma alınması planlanan jet motorlu deniz karakol uçakları da yüksek faydalı yük kapasiteleriyle etkin bir şekilde mayınlamada kullanılabilir.
Kaynak: DefenceTürk
MKE 155 mm topçu mühimmatlarının hassasiyetini arttıracak! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz