Lojistiğin Yeni Oyuncusu Kargo İHA’lar

Kaan Azman

İHA’lar gözetleme, keşif ve saldırı gibi alanlarda düşük maliyetleri ve kolay kullanımları sayesinde ordular için yeni kabiliyetler sunmaktadır. Son birkaç yıldır tasarımları ve kullanım alanları oldukça hızlı bir şekilde çeşitlenen İHA’lar için yakın zamanda ortaya çıkan alanlardan biri de lojistiktir. Bir ordunun damarlarındaki kan olarak tanımlanabilecek lojistik, işleyişlerin hızlanması gerektiği ve düşük ağırlıklı ancak kritik materyallerin taşınmasının aciliyetinin arttığı günümüz ve gelecek muharebe sahalarında bazı sorunlarla karşı karşıyadır, bunlar:

  • Engebeli arazilerde özellikle kara yoluyla materyallerin taşınmasının zor olması
  • Asimetrik harp ortamlarında yüksek can ve mal kaybı riski
  • Düşük ağırlıkta ancak görevin devamı açısından kritik malzemelerin helikopter gibi konvansiyonel yollarla taşınmasının maliyeti

Özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı; sahada hızlı bir lojistik desteğin önemini iki tarafın da lojistiğinde zaman zaman gelen aksamaların getirdiği sorunlarla dünyaya hatırlatmıştır. Rus tarafı harekatın geniş çaplı isterine cevap verebilecek bir lojistik işleyiş kuramaması ve Ukrayna’nın batı ülkelerinden aldığı geniş çaplı desteklerden bazılarında gecikme meydana gelebilmesi hızlı reaksiyon gösterebilen bir saha lojistik desteğinin önemini kanıtlamaktadır.

Bu sorunlar Türkiye özelinde incelenirse doğu, güneydoğu bölgelerimizdeki ve sınır ötesindeki üslerimizin çoğunlukla engebeli araziler ve sert iklim koşullarına sahip yerlerde oldukları hemen göze çarpmaktadır. Kara yoluyla taşımanın bazen zor/riskli bazen ise imkansız olduğu bu tür bölgelerde helikopterler oldukça aktif biçimde kullanılmaktadır.

Asimetrik harbin kendini daha şiddetli hissettirmesini birkaç yıl takiben kargo tipi İHA’lar lojistik konusunda; düşük tedarik ve işletme maliyetleri, insan kaybı riski barındırmamaları ve esnek kullanımları gibi özellikleri sayesinde ucuz ve seri kullanılabilen bir kısa menzilli alternatif olarak öne çıkmaya başlamıştır. Ülkemizde kargo İHA’lar üzerinde faaliyet gösteren DASAL Havacılık Teknolojileri taşıma kapasitelerine göre isimlendirilen KARGO 15, KARGO 75 ve KARGO 150 İHA’ları geliştirmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

Lojistiğin Yeni Oyuncusu Kargo İHA’lar Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum