Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı ve Bakan Akar tarafından Türkiye’nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceği ifade edildi.
Askeri operasyonlar uluslararası hukuka aykırı
Rusya ve Ukrayna ile iyi ilişkiler içinde olan Türkiye mevcut durumu koruyabilmek için dikkatli stratejik adımlar atıyor. Krizin ortaya çıkmasından itibaren Türkiye sorunun masada çözülmesi gerektiğini ve bu konuda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu dile getiriyor. NATO ülkesi olan Türkiye’nin kriz hakkında yaptığı açıklamalar batının açıklamalarıyla benzer tutum içerisinde yer alıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda destek mesajları ilk günden itibaren verdi. Türkiye, birçok kez Rusya’nın askeri operasyonları durdurması çağrısında bulundu. Askeri operasyonların kabul edilemez bulduğunu ve reddettiğini açıklayarak , Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırdığını ve bu operasyonların uluslararası hukuka aykırı bir ihlal olduğunu belirtti.
Boğazları kapatma konusunda Türkiye temkinli davranıyor
Türkiye, Rusya ile ilişkilerini ve jeopolitik yakınlığını göz önünde bulundurarak batılı devletlerden farklı olarak Rusya’ya karşı doğrudan yaptırım kararı almadı. Türkiye krizde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün bölünmemesi konusunda tam destek verdiğini açıkladı. Ukrayna, Türkiye’nin boğazları Rus savaş gemilerine kapatması konusunda ısrar etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Ukrayna resmî bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net. Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirleri var. Boğazlardan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir. Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hâli var mı onu çalışıyor. Ukrayna bunu ülkenin tamamını işgal yönünde bir askerî harekât olarak tanımlıyor. Savaş hâlini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş hâlini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19’uncu, 20’nci, 21’inci madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.” açıklamasında bulundu. Türkiye yaşanan krizde Ukrayna’ya destek verse de Rusya’yı da doğrudan karşısına almamaya çalışıyor. Türkiye’de diğer NATO ülkeleriyle aynı tutumu sergiledi ve Ukrayna’ya askeri yardım bulunmadı ancak AB ülkeleri gibi insani yardım konusunda destek vereceğini açıkladı.
Kaynak: DefenceTürk
Hulusi Akar Ukraynalı mevkidaşı ile telefon görüşmesi yaptı Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz