ATASAM Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile Söyleşi

ATASAM Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak DAG’ın ülkemize kazandıracaklarını ve proje ile ilgili önemli detayları Defence Turk’e anlattı.

Hatice İspir

Defence Turk: Öncelikle ATASAM’ı bilmeyenler için tanıtır mısınız? Ne tür kabiliyetleriniz var? Alt çalışma alanlarınız nedir? Mevcut çalışmalarınız neler? Hangi meslek gruplarıyla çalışıyorsunuz?

Cahit Yeşilyaprak: Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM), 2012 yılında üniversite rektörlüğü bünyesinde kurulmuş bir merkez olup öncelikli amacı, Türkiye’nin en büyük temel bilim yatırımı olarak, 2023 vizyon projesi olan Doğu Anadolu Gözlemevi’ni (DAG) kurmak, uzay bilimleri ve teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmaları yapmak, eğitim hizmeti vermek ve toplumsal gelişime katkıya yönelik etkinliklerde bulunmaktır. Uzay bilimlerine yönelik hem görsel hem de kırmızı öte bölgede astronomik gözlemler, optik ve fotonik sistemler ile astronomik gözlemsel aygıtların tasarımı ve üretimi, görüntü işleme ve veri analizi, uydu meteorolojisi ve atmosfer konularında kabiliyetlere sahiptir. Uzay bilimleri esasen farklı disiplinlerle çalışma konusunda öncü ve en zengin çeşitliliği sağlayan bir alandır. Özellikle de fizik, kimya, optik, fotonik, mekanik, elektronik, yazılım, robotik, görüntü/ veri işleme, atmosfer gibi alanlarda çalışanlarla ortak ve farklı çalışmalar yapılabilmektedir.

Defence Turk: DAG kapsamında stajyer veya araştırmacı olarak yer almak isteyen öğrenciler, bunu nasıl yapabilir? Stajyer ve araştırmacı alım yönteminiz ve kriterleriniz neler?

Cahit Yeşilyaprak: Sadece DAG değil ATASAM bünyesinde yürütülen farklı projeler ve yürütülen çalışmalar kapsamında; stajyerler, tezleri ile ilgili lisansüstü öğrenciler, bitirme ödevleri ile ilgili lisans öğrencileri dahil farklı kurumlardan doktora sonrası araştırmacılar belirli dönemlerde veya ATASAM web sayfasından duyurulan konularda başvurularını iletişim bilgileri ve bazı başvuru formlarıyla yapabilmektedirler. Başvuruda esasen aranılan özellikler, öncelikle adayın kendisini tanıtan öz geçmiş ve niyet mektubu içereği, ATASAM’da görev yaparken kendisine ne katacağını belirten öngörüsü ve uzay bilimleri ve teknolojilerine olan ilgisi ve merakını ortaya koyan beyanlarıdır. Bunun dışında başvuru önceliğinde eğitim sürecindeki not ortalaması, disiplinler arası konularda çalışma isteği ve ekip çalışmasına yatkınlığı da önemlidir.

ATASAM Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 8’inci sayısında.

Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Defence Turk: ATASAM’da gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız projelerde Türkiye’nin ekonomik koşulları, insan kaynağı ve diğer etkenler projelerin akıbetini nasıl etkiliyor? Hangi konularda daha çok sorun yaşıyorsunuz?

Cahit Yeşilyaprak: ATASAM bünyesinde kurulan altyapılar, yürütülen projeler ve çalışmalar kapsamında; özellikle en güncel konulardaki çalışmalara, en son teknolojilerin kullanılmasına, disiplinler arası konulardaki çalışmalara ve en önemlisi de ülkemizin gerek milli uzay programında gerekse de kalkınma planında ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücüne katkı sağlayacak konulara önem ve öncelik verilmektedir. En önemli sorunumuz veya eksikliğimiz özellikle temel bilimlerde (fizik, kimya, matematik, biyoloji, astronomi) yeterince insan kaynağının olmaması ve gençlerin kariyer tercihlerinde farklı disiplinlere olan ilgilerinin yeterli düzeyde olmamasıdır. Bu konuda gereken öncelik ve burs desteklerinin artırılması önemlidir.

Defence Turk: Bu sorunlara çözüm olarak Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK ve benzerleri ile neler yapmayı planlıyorsunuz? Kesinleşen fikirler varsa bahseder misiniz?

Kaynak: DefenceTürk

ATASAM Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile Söyleşi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum