TCG Sokullu Mehmet Paşa, Gökdeniz yakın hava savunma sistemi ile Karadeniz’e açıldı

Turk Deniz Kuvvetlerine ait eğitim gemisi olarak hizmet veren TCG Sokullu Mehmet Paşa A-577 gemisi dün İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e giriş  yaptı. Geçiş esnasında geminin kıç kısmında üstü örtülü olmasına rağmen genel hatları ile tanıyabileceğimiz Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS/CIWS) sistemi kıç top yerine monte şekilde görüldü.

Normalde burada Fransız Nexter firmasının 100mm’lik topu bulunuyordu. Bu top 2018 de yerinden sökülmüştü. Mayıs 2018’de Aselsan yapımı Gökdeniz YHSS sistemi monte edilerek Gökdeniz’in atış testleri yapılmıştı. Daha sonra Gökdeniz YHSS  yapılan güncellemeler ile silahın namlusu gövde içine çekildi.

TCG Sokullu Mehmet Paşa’nın, Gökdeniz YHSS sisteminin atış testleri için Karadenize açıldığı tahmin ediliyor.

Gökdeniz YHSS

Aselsan tarafından tasarlanıp geliştirilen Gökdeniz YHSS, Kara kuvvetleri için geliştirilen Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin, deniz versiyonudur. Sistem başta güdümlü mermiler (G/M) olmak üzere Havadan Karaya Füzeler, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları, Uçaklar ve Helikopterlere karşı hava savunmasının sağlanması  için geliştirilmiştir.

Sistemde 2 adet 35mm top bulunmakta ve bu toplardan parçacıklı mühimmat olan ATOM’lar atılmaktadır. Sensör ve radar olarak,3 boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı ve E/O algılayıcılar ile gece ve kötü hava koşullarında da hedef tespit, teşhis, takip ve imhasını tam otonom olarak gerçekleştirebilir. Tercihen operatör de sistemi yönetebilir.

Sistem Istif sınıfı gemilerde ve Barbaros sınıfı gemilerde kullanılması planlanıyor. Şuan Türkmenistan donanmasına ihraç ettiğimiz Turkmen sınıfı korvetlerde Gökdeniz YHSS aktof olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

TCG Sokullu Mehmet Paşa, Gökdeniz yakın hava savunma sistemi ile Karadeniz’e açıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum