Norveç’te Orduya rağmen Leopard 2A7 tank tedariki

Norveç Ordusu yapılan testler sonucunda Güney Kore üretimi K2 tanklarını önerse de Norveçli karar vericiler Leopard 2A7 tanklarını tedarik ediyor.

2020 Kasım’da Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, Norveç Ordusu’nun 2025 yılı itibariyle envanterindeki tankları yenileyeceği bilgisini paylaşmıştı. Norveç Ordusu’nun yeni ana muharebe tankı olma yolunda son ikiye kalan Alman yapımı Leopard 2A7NO ve Güney Kore yapımı K2NO Black Panther tankları kış testlerine tabi tutulmak üzere Norveç’e getirilmişti.

Testler sonrasında Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, Başbakan Jonas Gahr Støre ve Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum, Leopard 2A7 tanklarının tedarikine karar vermişti. 54 adet Leopard 2A7, Alman Krauss-Maffei Wegmann’dan (KMW) satın alınacak. Opsiyonel olarak 18 tank tedariki seçeneği ile birlikte programın toplam maliyeti 20 milyar NOK’a varacak.

Solda K2NO Black Panther sağda Leopard 2A7NO

Bu kapsamda yeni tank seçiminin açıklamasının üzerinden bir buçuk ay geçti. Tuno tarafından yapılan habere göre satın alım kararı Savunma Malzeme Ajansı’nın Güney Kore’deki Hyundai Rotem’den K2 Black Panther tipi tankların satın alınmasını tavsiye etmesine rağmen alındı. Edinilen bilgilere göre Alman tankının Kore tankından yaklaşık on ton daha ağır olması dışında, tankların ikisi de oldukça benzer performans gösterdi. Güney Koreli Hyundai Rotem’in tankı ise fiyat olarak daha uygundu.

Son müzakerelere, teslimat süresine, maliyete ve tankların performansına ilişkin genel bir değerlendirmeye dayanarak Norveçli Defence Material, Hyundai Rotem’in tankını Norveç Silahlı Kuvvetlerine 22 Kasım 2022 tarihinde gönderilen mektupta tavsiye etmekte. 10 Ocak 2023 tarihinde ise aynı sonuca varan güncellenmiş bir tavsiye karar vericilere gönderilmekte. Bu tavsiye mektubunda Hyundai Rotem’in alternatif teklifinin KMW’den önemli ölçüde düşük olduğu ve bu nedenle tavsiyesini güçlendirdiği belirtilmekte.

Kaynak: DefenceTürk

Norveç’te Orduya rağmen Leopard 2A7 tank tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum