STM500 denizaltı üretiminde önemli aşama!

Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM), Deniz Projeleri belgesini yayımlayarak STM500 adında küçük bir denizaltı tasarımı ortaya koymuştu. 10. Deniz Sistemleri Semineri’nde STM500 küçük boyutlu denizaltının 2022 yılında inşasına başlanmasının planlandığı açıklanmıştı.

Bugün SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir STM500 kapsamında üretim faaliyetlerinde önemli bir aşmaya geçildiğini “Milli denizaltı serüvenimizde tarihi adım!” diyerek açıkladı. Demir açıklamasında, “Türk mühendisleri tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlanan #STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlıyoruz.” dedi. Demir ayrıca, “STM500 hem açık deniz hem de sığ sularda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak.” ifadelerine yer verdi.

STM500 dizaynı dalmış vaziyette 540 tonluk deplasmanı ve küçük bir denizaltı olması ile öne çıkıyor. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan denizaltılar dalmış vaziyette 1100 ila ~1600 ton deplasmana sahip. Üretimleri devam eden Reis sınıfı denizaltıların ise dalmış vaziyette 2000 tonun üzerinde deplasmana sahip olması bekleniyor.

“Kavramsal tasarımı sığ sular için geliştirilmiş dizel-elektrik atak denizaltısıdır.” bilgisi paylaşılan STM500 tasarımı ilgili Defence Turk yazarı Kozan Selçuk Erkan şu şekilde değerlendiriyor:

“Küçük denizaltılar askeri sınıfta şu an çok yükselen bir pazar oldu. Katarlılar şu anda İtalyanlara Basra Körfezi için mini denizaltılar inşa ettiriyor. Fransızların da bu konuda bir çalışması var. Türkiye’nin de Ege Denizi, Karadeniz Kıbrıs ve kıyı bölgelerinde kullanmak üzere maliyet etkin çok daha küçük, çok daha sessiz ve kabiliyetlerimiz açısından teknolojik olarak daha ulaşılabilir sınıf olarak küçük denizaltılar ile ilgili çalışması isabetli olacaktır. Bu sınıftaki denizaltılar kıyı bölgelerine sızma operasyonları için ideal taşıyıcılardır. 

Özellikle sığ sular ve adacıkların bulunduğu deniz bölgelerinde her türlü savaş gemisinin gövdeye monteli veya çekili sonar ile su altı taraması yapması oldukça zordur. Bu denizaltının özelliği bahse konu denizlerde küçük ölçüleriyle son derece rahat görev yapabilmesidir.”

Güleryüz: STM500 yüksek ihracat potansiyeline sahip

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de, “Türkiye’de denizaltı inşa ve modernizasyon kabiliyetine sahip ilk mühendislik şirketi olarak, tarihi bir kilometre taşına daha ulaştık. Milli mühendisliğimizin eseri, STM500 denizaltımızın mukavim tekne test üretimine başlamaktan gurur duyuyoruz. Yüksek ihracat potansiyeli taşıyan STM500 denizaltımızda, emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı kutluyor, Savunma Sanayii Başkanımız Prof. Dr. İsmail Demir’e desteklerin dolayı teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

30 gün boyunca kesintisiz görev süresi

Türk mühendislerinin eseri küçük boyutlu milli denizaltı STM500, hem sığ sularda ve hem de açık deniz şartlarında görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi, global taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak. STM500, 18 kişilik mürettebata ek olarak 8 kişilik özel kuvvetler ekibi ile 30 gün boyunca her türlü görevi icra edebilecek. Platform, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne sahip olacak.

Yurt dışında ilgi gören STM500 için görüşmeler sürüyor. Türkiye, havacılık ve uzay teknolojilerinde olduğu gibi, stratejik bir alan olan denizaltı teknolojilerinde de, STM’nin önderliği ve yerli sanayinin katılımı ile çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

STM500 denizaltı üretiminde önemli aşama! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum