METEKSAN’dan İHA tehditlerine yeni nesil çözüm: FELIX!

METEKSAN, İHA tehditlerine karşı geliştirdiği yeni nesil Mobil İHA Savunma Sistemi FELIX’i IDEF23’te sergiliyor. RETİNAR AESA radarını ve 360 derece kapsama alanına sahip Elektronik Taarruz sistemini askeri veya sivil araçlarda bir araya getiren FELIX, üs ve askeri/VIP konvoyların savunmasında yer alabilecek.

MIMO/AESA mimarisindeki RETİNAR AESA, mikro doppler yeteneği sayesinde düşük hızlarda hareket eden hedeflerin takibini ve sınıflandırmasını yapabiliyor. Radarın hedef setinde Mini/Mikro İHA’lar, Kamikaze İHA’lar, Taktik İHA’lar ve kara hedefleri yer alıyor. Sabit yapıdaki radar, çoklu yerleşim ile hem sabit hem de hareket halinde 360 derece yanca kapsama alanı sağlayabiliyor.

FELIX’te yer alan Elektronik Taarruz sistemi ise RETİNAR AESA ile tespit edilen hedeflerin navigasyon ve iletişim sistemlerine KKS ve GSM bantlarında karıştırma uygulayarak tehdit üzerindeki kontrole etki ediyor. GSM bandında karıştırma kabiliyeti aynı zamanda telefon ile aktive edilen EYP’lerin etkisiz hale getirilmesinde de kullanılabiliyor.

Halihazırda kara araçlarına yönelik geliştirilen FELIX’in İnsansız Deniz Araçları’nda da kullanımı planlanıyor. İDA üzeri kullanım ile FELIX, kritik limanların İHA’lara karşı savunulmasında ön hatlarda görev yapabilir. İHA tehdidinin limanlara yansıması Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Ukrayna’nın Rus Karadeniz Filosu’nun limanlarına gerçekleştirdiği kamikaze İHA saldırıları ve bu saldırıların verdiği hasar ile daha belirgin hale gelmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

METEKSAN’dan İHA tehditlerine yeni nesil çözüm: FELIX! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum