AKSUNGUR SİHA teslimatları devam ediyor

TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR SİHA’nın teslimatları devam ediyor.

TUSAŞ tarafından geliştirilen 2 adet AKSUNGUR SİHA’nın daha Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildiği açıklandı. Bu kapsamda 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde, gözetleme, istihbarat vb. bir çok sivil ve askeri operasyonda kendini kanıtlayan ürünün seri üretimi devam etmekte.

Deniz Kuvvetleri’ne teslimatları devam eden AKSUNGUR’un kuvvete ilk teslimatı Ekim 2020’de yapılmıştı. Sonraki aylarda Deniz Kuvvetleri’nin yanında Hava Kuvvetleri’ne de teslim edilen AKSUNGUR’den toplamda 5 adet teslim edilmişti. Teslimatları takiben tatbikatlarda da yer almaya başlayan AKSUNGUR, Mavi Vatan 2022 tatibkatında yüzer hedefi MAM-L mühimmatı ile vurmuştu. Son teslimatlar ile TSK’ya teslim edilen AKSUNGUR sayısı 10 oldu.

 

Üretim kapasitesi arttı: AKSUNGUR İHA Kırgızistan ve Angola yolcusu

İnsansız hava araçları afet bölgesinde kriz masasına sunduğu anlık veriler ile önemli görevler üstlenmişti. Kriz masasının yanı sıra depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için yapılması gereken çalışmalardan oluşan risk yönetimi noktasında da katkılarının önemli ölçüde olduğu kabul edilmektedir.

Afet bölgelerinde, afet anında veya sonrasında zaman baskısı ve acilen bilgi ihtiyacının olması, maksimum bilginin toplanması ve anlık olarak iletişimin sağlanması afet anı ve sonrası için büyük bir ihtiyaçtır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve 60 saat havada kalış süresine sahip AKSUNGUR’a entegre edilen baz istasyonu bu ihtiyacın giderilmesine büyük katkıda bulunmuştu.

CNN TÜRK ekibinden Ahmet Türkeş ve Serdar Ekeyılmaz, TUSAŞ tesislerinde İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız ile bir röportaj gerçekleştirmişti. Ömer Yıldız, AKSUNGUR’un afet bölgesinde yürüttüğü görevlerinin yanı sıra üretim kapasitesi hakkında da konuşmuştu. Şu ana kadar 8 adet AKSUNGUR üretildiğini aktaran Yıldız, 6 adetin de (9-14) üretim bandında olduğunu belirtmişti. Bu kapsamda Yıldız, AKSUNGUR İHA’nın üretiminin hız kazandığını aktarmıştı. 3 ayda 1 AKSUNGUR İHA üretilirken, üretim kabiliyetini ayda 1 üretime çıkardıklarını paylaşmıştı.

Yıldız ihracat konusuna da değinerek, ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR İHA’nın Kırgızistan ve Angola’ya ihraç edildiğini teslimatların ise henüz yapılmadığını da aktarmıştı.

ASELSAN’dan S/İHA’lar için yeni Elektro Optik Sistemi ASELFLIR-600

AKINCI ve AKSUNGUR TİHA’lar gibi yüksek faydalı yük kapasitesine sahip platformlara yönelik geliştirilen ASELFLIR-600, T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nde de kullanılabilecek. ASELSAN aynı zamanda ANKA ve Bayraktar TB2 SİHA’lara yönelik ASELFLIR F-500C ve helikopterlere yönelik R-400D elektro optik sistemleri üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.

Çözünürlük olarak önceki sistemlere kıyasla daha yüksek kaliteye sahip ASELFLIR-600 4096×2880 FHD günüz kamerası ile 1280×1024 termal ve SWIR kameralarıyla öne çıkıyor. Birçok açıdan Wescam’in MX ailesinin en ağır üyesi MX25 elektro optik sisteminin muadili olarak ele alınabilecek ASELFLIR-600 120 kg ağırlığa sahip. ASELFLIR-600’de yüksek çözünürlüğün yanında; daha geniş optik açıklık ile arttırılmış görüntüleme menzili, 4 eksenli mekanik+2 eksenli optik stabilizasyon, otomatik hedef algılama, çoklu hedef takibi ve 35 km lazer işaretleme menzili gibi özellikler de yer alıyor.

Teknik Özellikler

Giriş Aynası Çapı

350 mm

HD IR Kamera

Sensör Çözünürlüğü: 1280×1024
Görüş Açıları (Yatay): 0.54° – 0.76° (Dar)
2.55° – 21.21° (Geniş)
Dalgaboyu: MWIR

HD Day TV Kamera

Sensör Çözünürlüğü: 4096×2880
Görüş Açıları (Yatay): 0.19° – 0.86° (Dar)
1.50° – 33.87° (Geniş)

HD SWIR Kamera

Sensör Çözünürlüğü: 1280×1024
Görüş Açıları (Yatay): 0.23° – 1.02°

Kapsama Açıları

Yanca: 360° sürekli
Yükseliş: +95° ile -120° arası

Lazer Mesafe Ölçer ve
Hedef Belirleyici

Lazer Tipi: Diyot pompalı ND:YAG
Dalgaboyu: 1064 nm
Menzil: 35 km’ye kadar
Tekrarlama frekansı: 20Hz’e kadar
Kodlama: STANAG 3733 Band I & II

Lazer Noktalayıcı

Lazer Noktalayıcı:
Dalga boyu: NIR/SWIR
(Gece görüş cihazları ile uyumlu)

Haberleşme Arayüzü

RS-422, MIL-STD-1553B

Boyut

Genişlik: 670 mm Yükseklik: 770 mm
(İleri bakış konumunda)

Ağırlık

120±12 kg

Sıcaklık

Çalışma: -60°C ile +55°C arası
Depolama: -55°C ile +70°C arası

Kaynak: DefenceTürk

AKSUNGUR SİHA teslimatları devam ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum