Sırbistan’ın Çin’den tedarik ettiği FK-3 hava savunma sistemi görücüye çıktı

Sırbistan’ın Çin’den ihraç ettiği FK-3 Hava Savunma Sistemi, Sheild 2022 tatbikatında görücüye çıktı.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Çin, Sırbistan’a FK-3 hava savunma sistemi tedarikine dair bir sözleşme imzalamıştı. Bu bağlamda tedarik edilen hava savunma sistemi, Sırbistan tarafından gerçekleştirilen Sheild 2022 tatbikatında görüntülendi. Çin Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilen HQ-22 hava savunma sisteminin ihracat versiyonu FK-3, Sırbistan’ın Çin’den satın aldığı ilk sistem özelliğini barındırmamakta.

SIPRI (Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü) silah ticareti veri tabanına göre Sırbistan, FK-3 hava savunma sisteminin yanı sıra Çin’den 9 adet silahlı insansız hava aracı ve bu platformdan atılan 50 adet FT-8C hava yer füzesi gibi günümüz savaş ortamlarında stratejik öneme haiz sistemlerin tedarikini gerçekleştirdi.

Envanterinde Yugoslavya’dan kalma sistemler ve Rusya’nın kendisini Sırbistan’ın hamisi görmesi neticesinde yoğunlukla Rus menşeili sistemler bulunduran Sırbistan’ın son yıllarda Çin sistemlerine de meyletmesinin nedenleri bir çok sebebe dayandırılabilir. Özellikle son yapılan anlaşma ile birlikte 1999 Kosova savaşı sırasında adı Yugoslavya olan Sırbistan’ın NATO bombardımanı sırasında da kullandığı S-300’lerden sonra hava savunma sistemi tedarikinde Çin’e yönelmesi Sırbistan envanterindeki Rusya menşeili sistem hakimiyetini dengelemek olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte, Sırbistan’ın bu dengeleme politikası ile Rusya’nın Sırbistan dış siyasetini yönlendirici ve baskılayıcı politikasını kırmayı hedeflediği tahmin ediliyor. Diğer bir neden olarak ise de son yıllardaki Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’nda, Azerbeycan’ın Karabağ Savaşı’nda, Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin operasyonlarında ve son olarak da Ukrayna Rusya savaşında Rus sistemlerinin etkisiz kalması olarak gösteriliyor.

FK-3 Hava Savunma Sistemi

2014 yılında Çin’deki Zhuhai AirShow’da ilk kez ortaya çıkan mobil orta menzilli hava savunma füze sistemi olan FK3, Çin yapımı HQ-22’nin ihracat versiyonudur. 8 x 8 askeri kamyon şasesi üzerinde kamyon arkasına monte edilmiş 4 adet füze konteynırı bulunan taşıyıcı, yükleyici ve lançer görevlerini üstlenen üç adet araçtan oluşan sistem, bir adet de H-200 çok işlevli aydınlatma ve işaretleme radarını içermektedir.

Sabit kanatlı uçaklar, insansız hava araçları, seyir füzeleri, taktik havadan yere füzeler ve helikopterler gibi hava hedeflerini imha etmek üzere geliştirilen sistem azami 170 kilometre uzaklıktaki ve 27 kilometreye kadar yükseklikteki hedefleri imha edebilme özelliğine sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Sırbistan’ın Çin’den tedarik ettiği FK-3 hava savunma sistemi görücüye çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum