Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Defence Turk ile yaptığı röportajda TEKNOFEST 2023’ü değerlendirdi. Yeni eklenen yarışmalar, bu yarışmalarda yarışan insanların özellikle roket yarışmasına katılanların ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE gibi savunma sanayii firmalarında istihdam edilmesi ve TEKNOFEST’in uluslararası alanda bir marka haline gelmesi hakkında şunları söyledi,
“Hem yarışma hem klasman değişiyor. Bir dizi yeni yarışma göreceğiz. Artık savunma sanayii merkezli değil çok değişti. Çok değişti artık. Teknoloji yolculuğu bir bütün. Bir ekosistem oluşturmak gerekiyor. Ekosistem oluşturmak için yarışmaları, gayretleri, çabaları ve proje sayılarını görüyoruz. Bu Türkiye için olumlu bir şey. Biz bütün alanlarda bir seferberlik başlattık. Burası bir festival, panayır havasında geçiyor. Burada bir dizi küçük çocuğumuz ve gencimiz buralarda. Onlardan biz bugün bir teknoloji bir buluş istemiyoruz.
Onlarda oluşacak kararlılık, azim, özgüven gibi unsurların gelişmiş olması gerekiyor. Bu motivasyonu oluşturmak önemli. Motivasyonu oluşturduktan sonra, insan kararlı olduktan sonra kabiliyetlerini geliştirebilir, ekip oluşturabilir, doğru çalışmalar yapabilir. Burada bunların tohumları ekiliyor. Bu duyguları burada oluşturuyoruz. Duyguların getirdiği motivasyonla çok daha güzel adımları bekliyoruz. Türkiye’de bir şehre sığmıyor artık. Dünyada bir tek ülkeye sığmayacak görülüyor. Dost ve kardeş ülkelerin bir çoğundan talep var. İnşallah bunlar değerlendiriliyor. Yavaş yavaş devreye alınıyor. Paralel TEKNOFEST’ler görebiliriz.”
Baykar’dan KEMANKEŞ jet motorlu dolanan mühimmat
Baykar, dolanan mühimmat alanındaki ilk ürünü olan KEMANKEŞ jet motorlu dolanan mühimmatı TEKNOFEST 2023 İstanbul’da tanıttı. Sergi alanında aynı zamanda KEMANKEŞ’in kontrol paneli de sergilendi. Mühimmatın yapısı incelendiğinde ise düşük boyut ve ağırlık, geniş optik açıklık ile katlanır kanat takımı gibi özellikler göze çarpmakta.
Diğer dolanan mühimmatlardan farklı olarak jet motoruna sahip KEMANKEŞ, 0.3 Mach seyir ve 0.7 Mach dalış hızına ve 200 km+ gibi boyutlarına oranla oldukça uzun bir menzil avantajına sahip olacak. Hem yapısı hem de menzili itibariyle KEMANKEŞ’i bir “mikro seyir füzesi” olarak nitelendirmek mümkündür.
Bayraktar TB2, Bayraktar TB3 SİHA’lar ve AKINCI TİHA’da kullanılabilecek KEMANKEŞ’in TB2 ve TB3 için daha önce mevcut olmayan uzun menzilli angajman kabiliyetini sağlayacağının altı çizilmelidir. KEMANKEŞ AKINCI gibi yüksek faydalı yük kapasitesine sahip platformlardan atıldığında SEAD/DEAD görevleri için seyir füzelerine nazaran daha maliyet etkin bir alternatif olaacaktır.
Kaynak: DefenceTürk
SSB İsmail Demir’den TEKNOFEST 2023 değerlendirmesi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz