Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
09 Ocak Pazartesi günü kamuoyunda Tank Paleti Fabrikası olarak bilinen BMC Savunma Arifiye Yerleşkesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen tören ile 6 adet Yeni Nesil Geliştirilmiş Fırtına Obüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı gibi birçok operasyonunda yoğun ve aktif olarak kullandığı sahadaki en önemli ateş güçlerinden biri olan FIRTINA Obüsü, BMC Savunma tarafından geliştirilerek üretilen yenilenen versiyonu ile birçok özelliği içerisinde barındırıyor.
Saatte hızı 65 kilometreye kadar çıkabilen Yeni Nesil FIRTINA Obüsü, 2.8 metre enindeki hendekten ve 1.5 metre derinlikteki sulardan geçebiliyor. Yeni Nesil FIRTINA Obüsünün mühimmat iklimlendirme bölümlerine sahip yeni taret tasarımı, tamamen elektrikli ve servo kontrollü kule takat sistemi, geliştirilmiş atış kontrol sistemi, artırılmış atış hızı ve genişletilmiş etkili menzili bulunuyor. Önceki versiyonunda yer alan elektrikle çalışan ve elektronik kontrollü otomatik mühimmat yükleme sistemi, Yeni Nesil FIRTINA Obüsünde tam otomatik olarak güncellendi. Kendini koruma için aynı zamanda görerek atış kabiliyeti de kazandırılan Yeni Nesil FIRTINA Obüsünde, ASELSAN ürünü 12,7 mm SARP UKSS dahil olmak üzere birçok yeni özellik bulunuyor.
Teslim edilen yeni nesil Fırtına’lardan üçü
BMC Savunma, ASELSAN, MKE ve ASFAT iş birliği ile yürütülen proje kapsamında toplam 140 adet Yeni Nesil FIRTINA Obüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ayrıca FIRTINA Obüsünde en kritik teknoloji olan ithal motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC POWER tarafından geliştirilen yerli ve milli motor ve transmisyon kullanılacak.
“Türkiye savunma sanayinin neler yapabildiğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz”
Düzenlenen teslim töreninde konuşan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın törende gerçekleştirdiği konuşmanın öne çıkan kısımları şu şekilde:
“Tosyalı olarak BMC’nin çoğunluk hissesini alırken biz bunu ticari faaliyet değil, öncelikli olarak milli bir mesele olarak gördük. 70 yıllık sanayicilik kültürümüz ve tecrübemizle bu alana nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. Bu anlayışla BMC Savunma Arifiye Yerleşkesinde sadece insan gücümüzü ve araçlarımızı değil, tesisin altyapısını da devletimize taahhüdümüz çerçevesinde yeniliyoruz ve geliştiriyoruz. Yabancı menşeili test tezgâhlarını, yerli ve milli yazılım ve donanımlarla değiştirerek dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Tüm çalışma ve üretim alanlarının altyapılarını, 5 yıllık yatırım planları halinde yeniliyoruz ve yeni tezgâh yatırımları yapıyoruz. Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge ile tamamen Türk mühendislerinin zekâsı ve çalışması ile bu tesiste dünya savunma sanayinde öncü olacak birçok yeniliği hayata geçiriyoruz. Yeni Fırtına Obüsü, Panter Obüsü ve tabii ki ALTAY tankı, hepsini tamamen inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızdan güç alarak hayata geçiriyoruz BMC Power’ın yürüyen projeleri kapsamında yaklaşık 30 Milyon dolarlık yatırımın da bu tesise yapılmasını sağlayarak Avrupa’nın sayılı Motor ve transmisyon Test Merkezlerinden birinin bu tesiste kurulmasını sağlamış durumdayız. BMC’ye yaptığımız yatırımlar sonucunda 2022 yılında BMC Savunma Sanayii Kara Aracı Üreticileri arasında ihracat lideri oldu. Savunma sanayi genelinde de en çok ihracat yapan 5. şirket konumuna ulaştı. Yaptığımız başarılı hamleler sonrası birçok ülke savunma sanayi alanında yatırım yapmak üzere bizi ülkelerine davet etmeye başladı. Türkiye savunma sanayinin neler yapabildiğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz” dedi.
Fuat Tosyalı ayrıca Mayıs ayı içerisinde 2 adet yeni ALTAY Tankı üretim bandından ineceğini, ve ASFAT ve BMC tarafından yürütülen Panter obüsünün taktik tekerlekli araç üzerine uygulama projesi 8×8 ARPAN’ın Ağustos ayında teslim edileceğini açıkladı. Ayrıca törende yayınlanan videoda yerli askeri motorun entegre edildiği Vuran TTZA’nın görüntüsüne yer verilirken bu motorun seri üretimine başlandığı bilgisi paylaşıldı.
BMC Savunma Arifiye Yerleşkesi’nde Önemli Projeler Yürütülüyor
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kritik ihtiyaçlarını karşılamak için 1969 yılında temelleri atılan ve yarım asrı aşan tarihinde ordumuzun çok önemli üretim, bakım ve onarım ihtiyaçlarını karşılayan tesis 21 Ağustos 2019’dan beri Milli Savunma Bakanlığı’nın kontrolünde ve denetiminde BMC Savunma işletiminde hizmet veriyor.
Tesisin kurulduğundan beri süregelen tırtıllı araçlar için palet ve yürür aksam imalat ve yenileştirmesi, motor ve transmisyon yenileştirmesi ve klasik optik sistemler imalat ve yenileştirmesi faaliyetlerine ilave olarak son dönemde savunma sanayimizde çok önemli yer tutan birçok proje de bu tesiste yürütülüyor.
Geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’nin alanında en yetkin zırhlı araç tasarımı ve üretimi ekibinin kurulduğu tesiste FIRTINA Obüslerinin muharebe sahasındaki etkinliğinin artırılması, ana muharebe tankının yeteneklerinin geliştirilmesi ve sıfırdan zırhlı araç tasarımı gibi birçok önemli proje sürdürülüyor. İlk tasarımı 10 yıl önce yapılan ALTAY Ana Muharebe Tankının, değişen muharebe sahasının ihtiyaçlarına uygun olarak beka, ateş gücü ve teknoloji geliştirmeleri de burada çalışan yetkin ve tecrübeli Türk mühendisler tarafından yapılıyor ve “Yeni Altay” seri üretime hazırlanıyor.
Ayrıca, BMC tarafından dünya pazarında rekabet edecek kalite ve performansa sahip olarak tasarlanan ve geliştirilen yeni nesil zırhlı personel taşıyıcı araç ALTUĞ 8×8 de bu tesislerde üretiliyor. ALTUĞ 8×8’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu alandaki ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, dost ve müttefik ülkelerin taleplerinin karşılanmasında da önemli bir rol oynayacağı ve ülkemizin savunma sanayi ihracatına da önemli katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.
Ayrıca, BMC POWER tarafından yürütülen projeler kapsamında yaklaşık 30 Milyon Dolarlık yatırım ile kurulan ve Avrupa’nın sayılı askeri motor test merkezlerinden olan BMC POWER Motor ve Transmisyon Test Merkezi’de son 3 yıl içinde tesise kazandırılan önemli bir yatırım olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin 400 Beygir gücünde ilk yerli ve milli askeri motorlarının seri üretimi de yine bu tesiste kurulan motor-transmisyon üretim hattında gerçekleştiriliyor. ‘’Yeni ALTAY’’ ın yerli ve milli güç grubu BATU ve Yeni Nesil FIRTINA’nın yerli ve milli güç grubu UTKU’nun tasarım ve geliştirme faaliyetleri de BMC Savunma Arifiye Yerleşkesi’nde yürütülüyor.
Son olarak diğer yatırımlara ilaveten, BMC Savunma tarafından tesisin altyapı ve makina parkının yenilenmesine yönelik de yaklaşık 10 Milyon Dolarlık ek bir yatırım gerçekleştirilmiş olup, yatırımların artarak sürdürülmesi planlanıyor.
Kaynak: DefenceTürk
Geliştirilmiş Fırtına obüsü teslimatı ile birlikte ARPAN obüsü ve yerli motorlu Vuran müjdesi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz