Mayıs’ta yeni ALTAY tankları üretim hattından çıkacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni (MSB Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi / Sakarya)’nde yaptığı konuşmada ALTAY ana muharebe tankı projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında 2023 Mayıs ayı içerisinde 2 adet yeni ALTAY tankının üretim hattından çıkacağını açıkladı. Bahse konu tanklarının Altay projesi dönem-1 kapsamında yerlileştirme çalışmalarının yapılmasını takiben hattan çıkması planlanıyor. Tanklar testler için TSK’ya ve güç grubunu yapacak firmaya teslim edilecekler. Erdoğan konuşmasında seri üretim sürecine ilişkin ise, “Mayıs ayında 2 adet yeni Altay tankımızı testlerini gerçekleştirmek üzere ordumuza ve güç grubunu yapacak firmaya teslim ediyoruz. Yeni Altayların testlerini tamamladıktan sonra inşallah 2025 yılından itibaren proje ortaklarımızla birlikte seri üretime başlıyoruz” ifadelerini kullandı. Mayıs 2023’e kadar Altay tankında dönem-1 kapsamındaki tüm yerlileştirme çalışmalarının tamamlanması planlanıyordu.

Aralık 2022’de, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşların 2021 Yılı Kesin Hesapları ile 2023 Yılı Bütçe Görüşmelerine İlişkin Genel Kurul’a hitabında Altay tankının Nisan 2021’de başlayan Kore güç grubu testlerini bir ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını ifade etmişti. Oktay ayrıca pilot tankların üretimlerinin ve atışlı testlerinin 2023 yılı içerisinde tamamlanacağını açıklamıştı. Çeşitli ambargolarla sürecin uzamasına dikkat çeken Oktay bu süreçte yerlileştirme faaliyetlerinin devam ettiğini aktarmıştı

Akit Tv’de Sami Dadağolu’nun Ankara Kulisi programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ALTAY ana muharebe tankı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kore Cumhuriyeti’nden tedarik edilen güç grubunun testlerinin devam ettiğini ifade etmişti. Testlerin başarılı olması halinde ise seri üretim sürecine Kore güç grubu ile başlanacağını açıklamıştı. Buna paralel olarak yerli güç grubu çalışmalarının da devam ettiğini belirten Demir ilerleyen süreçte hedefin bu sistemlerin Altay tankında kullanılması olduğunu söylemişti.

Altay Tankı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 10 Ağustos 2022 günü, Haber Global kanalında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk olmuştu Program sunucusu Saynur Tezel’in savunma sanayiine yönelik sorularını cevaplayan Demir, Altay tankı hakkında da açıklamalarda bulunmuştu,

“Dünyada bu seviye aktarma organı yapan bir kaç şirket var. Kolay bir iş değil. Motorumuz epey bir zamandır test ediliyor. 1500 bg grubu direk Altay tankına hitap edecek. 1000 bg grubu motorumuz biraz daha önde gidiyor. Testleri devam ediyor. 2025 yılına doğru Altay, yerli motorumuzla gidecek.

1500 Beygirlik BATU V12

Motorun kullanılacak seviyeye gelmesi için belirli bir süre lazım. Örneğin Kore’nin tankı bize çok benzer. Şu anda Kore sadece motor kullanıyor. Güç aktarma organları Almanya’dan. Biz ilk motor sürecimiz başladığında iki tane Batılı şirketten destek alınarak başlanacaktı ama olmadı. Tankın motorunun Türkiye’ye verilmemesi için bir tavır vardı. Bunlar önceden de vardı.

Türkiye, artık başkalarının müsaade ettiği standartlarda yaşayacak bir ülke değil. Milli çıkarlarımızı bağımsız şekilde korumak istiyorsak bunun lamı cimi yok. Bu, bir ülkenin öğrenilmiş derslerle birlikte dikkat etmesi gereken bir konu.”

5. Kara Sistemleri Semineri’nde T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın T3 konfigürasyonunda kullanılması planlanan özellikler açıklandı. Özellikler şu şekilde sıralanıyor:

  • Otomatik Dolduruculu İnsansız Kule
  • Farklı cins ve çapta ana silah kullanımı
  • Düşük ağırlık
  • Yüksek hareket kabiliyeti
  • Mürettebat Koruma Kapsülü
  • Yüksek güç/ağırlık oranı
  • İKA ve İHA kullanımı
  • Güdümlü mühimmat kabiliyeti
  • Dual UKSS kullanımı
  • VR Gözlük

Planlanan özellikler incelendiğinde insansız kule ve mürettebat koruma kapsülüyle mürettebatın bekasına yönelik iyileştirmeler öne çıkarken farklı çapta ana silah kullanımı yakın zamanda ortaya çıkan 130 mm top gibi olasılıkları akla getirmektedir. İHA kullanımı yeni nesil ana muharebe tankı tasarımlarında öne çıkan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yakın zamanda İHA’lar tanklara keşif, gözlem ve taarruz desteği sağlayabilecek düşük maliyetli platformlar olarak da ele alınmaya başlamıştır.

Altay tankının atış kontrol sistemi son testlerde!

ASELSAN tarafından yerli imkanlarla Altay ana muharebe tankı için geliştirilen Volkan-II tank atış kontrol sisteminin kalifikasyon faaliyetleri 2022 yılı sonuna kadar tamamlanacaktı. Gelişme bu yıl beşincisi düzenlenen Kara Sistemleri Semineri‘nde paylaşıldı. VOLKAN-II, ASELSAN’ın sektördeki 20 yılı aşkın tecrübesine dayanan, en güncel ve gelişmiş tank atış kontrol sistemidir. Sistem, üstün vuruş gücünün yanı sıra yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayarak, savaş ortamında etkinliği maksimum seviyede tutacak şekilde optimize edilmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

Mayıs’ta yeni ALTAY tankları üretim hattından çıkacak! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum