Rus savaş uçağı yanlışlıkla İngiliz uçağının yakınında füze fırlattı

Rus Su-27 uçağı teknik arıza sebebiyle Karadeniz’de devriye gezen Kraliyet Hava Kuvvetleri bağlısı uçağın yakınında füze ateşledi. 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Karadeniz’de devriye gezen silahsız Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağının yakınındaki Rus Su-27 uçağından bir füze ateşlendiğini açıkladı. Londra’daki milletvekillerine uçakla ilgili bir güncelleme sunan Wallace, silahsız RC-135W Rivet Joint’in 29 Eylül’de iki silahlı Rus Su-27 savaş uçağının gözetleme uçağıyla Karadeniz üzerinde etkileşime girdiğini açıkladı.

Bu kapsamda Wallace,

“Uçakların önlemesi alışılmadık bir durum değil. Ancak bu sefer Su-27 uçaklarından birinin Kraliyet Hava Kuvvetleri bağlısı Rivet Joint’in yakınında görüş mesafesinin ötesinde bir füze fırlattı.”

dedi.

RC-135W

Wallace, devriye sona erdikten sonra uçağın üssüne geri döndüğünü ve konuyla ilgili olarak Rus mevkidaşı Sergei Shoigu’a bir mektup yazdığını aktardı. Shoigu’ya yazdığı mektupta Wallace, uçağın silahsız olduğunu, uluslararası hava sahasında faaliyet gösterdiğini ve “önceden bildirilmiş bir uçuş yolunu” izlediğini belirttiğini açıkladı.

Moskova’ya göre ateşlenen füze teknik bir arızadan dolayı ateşlendi. Bu bağlamda Wallace, devriyelerin yeniden başladığını ancak artık RC-135 uçaklarına savaş uçaklarının eşlik ettiğini belirtti. 2018 yılında ise Baltık ülkeleri üzerindeki NATO görevinde yer alan bir İspanyol savaş uçağı yanlışlıkla füze ateşlemişti. Olay sonrası Rusya uyarılarda bulunmuştu.

Olayın uluslararası hava sahasında gerçekleştiğini ve bunun Rusya tarafından da kabul edildiğini açıklayan Bakan, Türkiye’nin İngiltere’nin ihtiyaç duyduğu tüm yardımı sunduğunu belirtti. Türk meslektaşlarıyla da devamlı temas halinde olduğunu belirtti.

Son bir kaç yılda bu tarz gerilimlerin yaşandığını belirten Bakan Wallace,

“Bu açıkça bir silahın ateşlenmesi olsa da, son birkaç yılda ABD, NATO ve İngiltere varlıklarının yanında çok çok yakın uçtuğunu gördük. Geçtiğimiz yıllarda bir Rus savaş uçağı, NATO uçağının 15ft yakınına girdi. Bu pervasız, gereksiz ve birçok insanın hayatını riske atıyor. Daha da kötüye gitmediği için inanılmaz şanslıyız.”

dedi.

Kaynak: DefenceTürk

Rus savaş uçağı yanlışlıkla İngiliz uçağının yakınında füze fırlattı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum