Ukrayna, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden 270 adet T-72 tankı teslim aldı

Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden toplamda 270 adet T-72 Ana Muharebe Tankı teslim aldı. 

Ukrayna, savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden beri Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden farklı varyantlarda 270 adet T-72 Ana Muharebe Tankı (AMT) teslim aldı. Bu bağlamda Çek Cumhuriyeti, askeri envanterinden açıklanmayan sayıda Sovyet yapımı T-72M1 AMT bağışlarken Polonya, T-72M1 ve T-72M1R çeşitleri de dahil olmak üzere yaklaşık olarak 230 tane T-72 tankı tedarik etti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından aktarıldığı üzere Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından bağışlanan T-72 AMT’lerin çoğu Kontakt-1 ERA’nın (Patlayıcı Reaktif Zırh) entegrasyonu ile yükseltildi. Bu yükseltme sayesinde  taretin ve gövdenin önü daha da gelişmiş bir zırha sahip oldu.

T-72B3 Ana Muharebe Tankı

Her Kontakt-1 bloğu, iki yassı çelik levha arasına sıkıştırılmış plastik patlayıcılardan oluşan iki adet 4S20 patlayıcı elementten oluşmaktadır. Zırhın çalışma prensibi, patlama üzerine patlayıcı tabakayı sıkıştıran çelik plakaların şiddetli bir şekilde ayrılması yoluyla şekillendirilmiş şarj jetlerinin bozulmasında yatmaktadır.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Kontakt-1 zırhının kullanılmasıyla Ukrayna’ya tedarik edilen tanklar, tanksavarlara ve RPG’lere karşı daha da korunaklı hale geldi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından bağışlanan orijinal T-72M1 tanklarında bu tür zırhlar bulunmamaktaydı.

T-72M1, T-72A’nın ihracat versiyonu olan modernize edilmiş bir T-72M’dir. Bu bağlamda tank gelişmiş bir kombinasyon zırha sahiptir. T-72M1R, yeni bir atış kontrol sistemi, nişancı için termal görüş ve iletişim sistemi içeren T-72M1’in Polonya tarafından modernize edilmiş bir varyantıdır.

Polonya, Ukrayna’ya T-72 ana muharebe tanklarını tedarik ettiğini doğrulamıştı

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından yapılan açıklamaya göre Polonya, Ukrayna’ya kendi askeri envanterindeki bazı T-72 ana muharebe tanklarını (AMT) tedarik etti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne kaç adet T-72 teslim edildiği sorulan Morawiecki, “Zamanı geldiğinde bunu açıklayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Army Recognition’a göre Polonya Ordusu envanterinde 142 adet Leopard 2A4, 105 adet Leopard 2A5, 232 adet PT-91 Twardy, 127 adet T-72A/T-72M1 ve 257 adet farklı modellerde bulunmak üzere toplam 606 adet ana muharebe tankı bulunuyor.

Kaynak: DefenceTürk

Ukrayna, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden 270 adet T-72 tankı teslim aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum