HÜRJET ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor

Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin özgün projesi olarak 2017 yılında çalışmalara başlanan ve Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 25 Nisan 2023 tarihinden itibaren 10 kez uçuş gerçekleştirdi.

Son iki uçuşunda iniş takımlarını da katlayan HÜRJET, bugüne kadar toplam 6 saat 16 dakika havada kalarak uçuş kontrol sistemi, hava veri sistemi, uçak sistem testlerini başarı ile icra etti. HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı‘nın son uçuşunda ikinci test pilotu da yer alarak bu bağlamda ilk uçuşunu da gerçekleştirmiş oldu. Bundan sonra yoğun test dönemlerinde HÜRJET iki pilot ile gökyüzüyle buluşmaya devam edecek.

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, “HÜRJET uçmaya çok alıştı. Neredeyse her hafta test uçuşları gerçekleştirerek havada önemli veriler topluyor, analizler yapıyoruz. Bugün yine bir ilki gerçekleştirerek ikinci test pilotumuzda HÜRJET’te yerini aldı. Yakında seri üretime geçerek TSK’ya vereceğimiz eğitim uçakları ile gelecekte birçok Türk savaş pilotunun yetiştirilmesinde önemli katkı sağlamış olacağız.” dedi.

Tek motorlu, tandem ve modern aviyonik süite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan HÜRJET’te ilk teslimatın 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

HÜRJET ve KIZILELMA’nın donanma versiyonları için çalışmalar 2024’te başlayacak

NTV canlı yayınına katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TCG ANADOLU’da sabit kanatlı platformların konuşlandırma çalışmaları üzerine açıklamalarda bulunmuştu:

“Geminin kendisinde tabi bazı unsurların olması lazım, yakalama sistemi fırlatma sistemi gibi bazı tedbirlerin olması lazım. TB3 belki biraz daha basit bir sistem. Ama söz konusu KIZILELMA ve HÜRJET olduğunda uçaklarda da gemide de bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Gemide yapılacak değişiklikler az çok belli. Tabi bu arada gemi görev yaparken yerde test ortamının oluşturulması, orada testlerin yapılması gündeme gelebilir çünkü gemiyi görevden almak istemeyiz.

Her şey olgunlaştıktan sonra gemiye rahat iniş kalkış yapabilecek konumda diye karar verdikten sonra onları yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum. HÜJRET’te de şu an belirli değişikliklerin yapılması gerekiyor. Yine HÜRJET ve KIZILELMA’nın yakalama-fırlatma sistemleriyle ilgili belirli tasarımlar olması lazım, onların da ne olacağı aşağı yukarı belli.”

İsmail Demir aynı zamanda Bayraktar TB3 SİHA’nın TCG ANADOLU’ya iniş-kalkış simülasyonlarında sorun yaşamadığını ve KIZILELMA ile HÜRJET’in donanma konfigürasyonlarının çalışmaları için 2024 yılını işaret etmişti:

“Simüle edilmiş bir ortamda bunlar (TCG ANADOLU’ya iniş ve kalkış) defalarca yapıldı. TB3 indi kalktı ANADOLU’ya simülasyonda orada çok sorun olmadı. KIZILELMA için benzer simülasyonlar gündeme gelecek. Pistin modellenmiş haline iniş kalkış yapılması yakındır diye düşünüyorum. KIZILELMA ve HÜRJET içni 2024’te belirli modifikasyonlara başlanır.”

Kaynak: DefenceTürk

HÜRJET ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum