Yeni mini uydu fırlatma sistemi kurulacak

NTV’de katıldığı programda soruları cevaplayan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kırklareli’nde yeni uydu fırlatma sisteminin kurulacağını söyledi. İlk hedefin 100 kg uyduların 300 km yörüngeye yerleştirilmesi olduğunu söyleyen Demir, ilerideki hedefin ise 1.5 tonluk bir uyduyu 700 km yörüngeye yerleştirmek olduğunu söyledi. Kırklareli, İğneada’ya kurulacak tesisin kurulum faaliyetlerin başladığını belirten Demir, şu açıklamada bulundu,

“Önümüzdeki yıl hedefimiz mini uydu fırlatma sistemimizi hayata geçirmek. Yani biz 100 kg uyduyu 300 km yörüngeye yerleştirecek fırlatmayı gelecek sene yapacağız. İlk defa açıklıyoruz; Kırklareli İğneada’da bir fırlatma tesisi yapıyoruz.

Kefken adasında da orada belirli bir üretim tesisi ve izleme istasyonları yerine göre fırlatma tesisleri de olacak. İğneada’dan yapacağımız fırlatma ile mini uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Sonraki hedefimiz de 1.5 tonluk bir uyduyu 700 km yörüngeye fırlatmak. İğneada tesislerinin kurulum faaliyetleri başladı.”

Metre altı ilk yer gözlem uydumuz İMECE fırlatılmıştı

2013’te bir altyapı projesi olarak Kalkınma Bakanlığı fonuyla başlayan İMECE, 2017 yılında TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında “İMECE Uydu Projesi” olarak destekleniyor ve çalışmalara TÜBİTAK UZAY’da başlanıyor. Bu kapsamda 6 yıl gibi bir sürede sona yaklaşılan projenin çıktılarından İMECE uydusu, 15 Nisan 2023 tarihinde fırlatılmıştı. 12.23’te fırlatma aracından (Falcon 9) ayrılan İMECE, dakikalar içinde ilk sinyalleri de göndermişti.

15 Nisan 2023’te TÜBİTAK UZAY ODTÜ Yerleşkesi’nde düzenlenen İMECE Uydusu Fırlatma Programı Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın katılımıyla gerçekleşmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Yeni mini uydu fırlatma sistemi kurulacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum