Polonya Ukrayna’ya NSM gemisavar füze satmayı planlıyor

Defence24pl tarafından aktarıldığı üzere Polonya, Ukrayna’ya Kongsberg NSM gemisavar füzelerinin kıyı konuşlu konfigürasyonu NSM-CDS (Naval Strike Missile-Coastal Defence System) satmayı planlıyor. Polonya ve Ukrayna’nın 2 batarya NSM-CDS NSM sistemi için görüştüğü aktarılıyor.

NSM füzelerinin kullanıcıları arasında olan Polonya, NSM gemisavar füzelerini kara konuşlu olarak kullanmakta. Tedarikin gerçekleşmesi halinde gönderilen NSM-CDS bataryalarının yerinin Norveç’ten tedarik edilecek ek sistemlerle doldurması olasıdır.

NSM-CDS operatör konsolu

NSM-CDS kıyı savunma sistemi; atış kontrol merkezi, füze fırlatma araçları ve opsiyonel olarak arama-takip radarından oluşan bir batarya yapısına sahip. Farklı veri bağları ile çalışabilen NSM-CDS; Link-11A/B, Link-16, JREAP ve Asterix ile ortak çalışabilmektedir. Batarya halinde 12, filo halinde 48 adede kadar NSM füzesini 48 ayrı hedefe koordine edebilen sistem, hedefe göre salvo büyüklüğünü ayarlayabilmektedir.

Fırkateyn, muhrip ve çıkarma gemileri gibi su üstü hedeflere angajmana ek olarak NSM-CDS gerektiğinde GPS+ANS güdüm ve IIR arayıcı başlık için opsiyonel otomatik kara hedefi algılama özelliğiyle kara hedeflerine karşı kullanılabilmektedir.

Norveç merkezli Kongsberg tarafından geliştirilen NSM, satıhtaki ve karadaki hedeflere anagaje olabilen bir gemisavar füzesidir. Gemilerin yanı sıra kara araçları ve savaş uçaklarından (JSM sürümü) da atılabilen füze düşük ağırlığı ile esnek kullanım imkanları sunuyor.

Yüksek manevra kabiliyeti ve düşük görünürlüğe sahip olan NSM; füze savunma sistemlerini aşmak için gizlilik, yapay zeka ve kaçınma manevralarından istifade etmektedir. NSM’nin en sıkı kullanıcıları olan ABD RGM-183A adıyla Freedom ve Independence sınıfı muharebe gemileri ve kara konuşlu bataryalarda; Norveç ise bazı korvet ve fırkateynlerinde kullanmaktadır.

Teknik Özellikler

Ağırlık 407 kg Harp Başlığı 125 kg Parçacık Etkili Azami Menzil 185+ km (Uçuş profiliyle değişiklik göstermektedir) Güdüm IIR+GPS+ANS+TERCOM+Otomatik Hedef Algılama Azami Hız 0.7-0.9 Mach Platformlar Deniz Platformları, Kara Platformları, Savaş Uçakları (JSM)

Kaynak: DefenceTürk

Polonya Ukrayna’ya NSM gemisavar füze satmayı planlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum