Navantia, İspanyol gemisine insansız araçlar entegre ediyor

Navantia, ilk kez insansız araçların Meteoro sınıfı açık deniz devriye gemisine entegrasyonunu gerçekleştirdi.

Navantia tarafından yapılan basın açıklamasında,

“İspanyol şirketi Navantia, yaklaşmakta olan NATO Dynamic Messenger insansız deniz sistemleri tatbikatına hazırlık olarak Cartagena’da gerçekleştirilen testler sırasında Buque de Acción Marítima (BAM) olarak bilinen Meteoro sınıfı “Audaz” gemisinde insansız araçların SCOMBA Savaş Yönetim Sistemine entegrasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.”

ifadeleri kullanıldı.

İspanyol Donanması, elde edilen sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, insansız araçların ilk kez bir  donanma gemisine entegre edilmesini tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirmiştir. NATO tarafından düzenlenen Dynamic Messenger (DYMS22) tatbikatları, insansız araçların deniz taktik operasyonlarında kullanımına ilişkin operasyonel kavramları ve doktrinleri test etmek amacıyla önümüzdeki Eylül ayında Portekiz’de gerçekleştirilecek.

2021 REPMUS tatbikatlarında elde edilen iyi sonuçların ardından İspanyol Donanması, NAIAD Savaş Sistemi kullanılarak üç insansız su üstü aracı (Vendaval, Kaluga ve Sead 23) ve bir insansız hava aracının (Airfox) entegre edileceği BAM “Audaz” gemisi ile katılacak.

İspanyol Donanmasına ait Meteoro sınıfı açık deniz devriye gemileri

Buque de Acción Marítima (BAM) olarak bilinen Meteoro sınıfı, İspanyol Donanması ile hizmet veren ve dört adet bulunan çok amaçlı açık deniz devriye gemi sınıfıdır. Navantia tarafından Avante 3000 olarak isimlendirilmektedir. Gemiler, Navantia tarafından San Fernando / Puerto Real Tersanelerinde inşa edilmiş ve 2009-2010 yıllarında Donanmaya teslim edilmiştir. Gemiler, İspanyol Donanması tarafından işletilen en yeni devriye gemileridir. Gemilerin ana limanı Kanarya Adalarında bulunan Las Palmas deniz istasyonudur.

 Genel özellikleri

Gemi yaklaşık 2.670 tonluk tam bir deplasmana, 94 metre uzunluğa sahiptir. Gemini 21 knot hız iken, menzili 8.000 deniz milidir. Mürettebat 46 kişidir ancak 70 kişiyi ağırlayabilme kapasitesine sahiptir. Gemi, ikmal yapmadan 35 gün denizde kalabilmekte, 18 kişi kapasiteli 2 adet 7 metre uzunluğa sahip (sert gövdeli/şişme bot) RHIB Zodiac Hurricane taşıyabilmektedir. Maksimum 34 knot hıza sahip olan gemide RHIB botları üst gövdenin her iki yanına konumlandırılmıştır.

Gemiler, NH90 gibi orta boy (10 ton) bir helikopteri barındırmak için bir helikopter güvertesi ve hangarla donatılmıştır. Ayrıca, 3 adet kıç güvertesinde / 3 adet uçuş güvertesinde olmak üzere, İHA’lar, kirlilik önleyici ekipman, dalgıç destek ekipmanı ve yaşanabilirlik modülleri gibi görev konteyneri için uygun arayüzler mevcuttur.

Gemiler, köprünün önüne yerleştirilmiş standart OTO Melara Compact 3 inç (76,2 mm/62 kal) top ile donanmıştır. Silah tam otomatiktir, geminin atış kontrol sistemine ve muharebe yönetim sistemine bağlıdır. Bu silah sistemi, hava ve yüzey hedeflerini sırasıyla 4 km (85 derecede) ve 16 km (etkili 8 km) mesafeden vurabilmekte ve her biri 6 kg’dan daha ağır olan dakikada yaklaşık 85 mermi atabilmektedir.

Silah, hava savunma, füzesavar ve kıyı bombardımanı rolü gibi her türlü rolde mükemmel performansa sahiptir. Ancak sistemin 120 atım/dakika atış hızına sahip en son Super Rapido versiyonuna ait olup olmadığı net değildir.

Her gemi, Rafael tarafından geliştirilen Typhoon Mk25 Silah Sisteminin bir türevi olan 2 adet BAE Systems Mk38 Mod 2 silah sistemi ile donatılmıştır ve elektro-optik TV, lazer telemetre ile stabilize bir sensör topu (Rafael Advanced Defence Systems Toplite II) içerir ve kızılötesi sensör, tamamen stabilize edilmiştir ve geminin savaş yönetim sistemi olan SCOMBA’ya bağlı bir ateş kontrol konsolu kullanan bir uzaktan ateşleme seçeneği sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Navantia, İspanyol gemisine insansız araçlar entegre ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum