2023 yılında 12 adet T70 helikopteri teslim edilecek

TUSAŞ Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil TUSAŞ tesislerinde basın mensuplarını ve araştırmacıları ağırladı. Defence Turk’ün de katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Kotil, 2023 yılında 12 adet T70 helikopterinin teslim edileceğini belirtti. Bu kapsamda 5. T70 helikopterinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiği aktarıldı.

Kotil, T70 helikopteri projesinde 38 adedin ardından ABD’den lisans yenilenmesi gerektiğini belirtti. Kotil’e göre Boeing anlaşmayı sürdürmek istiyor ancak bunun için Kongre’nin onayı gerekiyor. Yani ABD’nin onay vermemesi halinde 38 adedin ardından üretim durabilir.

TEI haftada bir adet T70 helikopteri motoru üretebiliyor

İTÜ STG’21 konferansında konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit haftada 1 adet T700-TEI-701D motor üretebilecek kapasiteye ulaşıldığını açıklamıştı. Akşit yaptığım sunumda ise 2020 yılında TUSAŞ‘a 25 adet T700-TEI-701D motor teslimatı yapıldığını ifade etmişti.

Toplamda ise 33 adet T700-TEI-701D motor teslimatı yapıldığını söylemişti. Ancak Akşit’in sunumu 25 Mart 2021 tarihli olduğu için bilgilerin güncel olmama ihtimali söz konusudur. Çünkü Kasım 2021’de TEI tarafından yapılan açıklamada, “Genel Maksat Helikopter Programı için ürettiğimiz 50. T700-TEI-701D motorunun teslimi anısına düzenlenen etkinlikte Genel Müdürümüz ve YK Başkanımız Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, YK Üyelerimiz ve yöneticilerimiz; TEI çalışanlarıyla bir araya geldiler.” ifadelerine yer verilmişti.

Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen T-70 Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere altı kullanıcının genel maksat helikopteri ihtiyacı karşılanacak.

Resim

Proje kapsamında Sikorsky firmasının S-70i model helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye’de üretilecek olup, üretim lisansı Türkiye’nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak. S-70i Black Hawk helikopterinin mevcut uçuş ve görev yönetim sistemi yerine ASELSAN tarafından yazılımı ve donanımı tümüyle milli ve özgün olarak geliştirilmiş olan ASELSAN Görev Yönetim Sistemi (IMAS) entegre edildiğinde nihai konfigürasyondaki helikopter T-70 Kara Şahin olarak anılacak.

Kaynak: DefenceTürk

2023 yılında 12 adet T70 helikopteri teslim edilecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum