NATO Destek ve Tedarik Ajansı’ndan, Patriot sistemleri için bakım sözleşmesi

NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) ve COMLOG şirketi, Patriot hava savunma sistemlerinin bakım ve onarımı için uzun vadeli bir sözleşme imzaladı.

NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA), Avrupa’da konuşlandırılmış olan Patriot hava savunma sistemlerine bakım desteği sağlanması için bakım, onarım ve lojistik hizmetleri üzerine çalışan COMLOG şirketi ile uzun vadeli bir sözleşme imzaladı. Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere sözleşme, önümüzdeki beş yıl için geçerli olacak. Sözleşme kapsamında Almanya ve Hollanda’daki Patriot füzelerine bakım desteği sağlanacak.

COMLOG, MBDA (Almanya) ve Raytheon Missiles & Defense (ABD) arasında kurulan ortak bir girişimdir. NSPA, 30 yılı aşkın bir süredir COMLOG ile ortak olarak Almanya, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Polonya, Romanya, İsveç ve Hollanda’nın dahil olduğu NSPA Patriot Destek Ortaklığı’nda faaliyetlerini yürütmektedir. NSPA Patriot Destek Ortaklığı, sekiz üye devlete ortak lojistik organize etmelerine, maliyetleri düşürmelerine olanak sağlamaktadır.

Fotoğraf: Saudi Press AgencyPatriot Hava Savunma Sistemi

Lockheed Martin Missiles ve Fire Control tarafından geliştirilen Patriot (MIM-104); taktik balistik füzeler, seyir füzeleri ve diğer hava soluyan hedefleri önlemek için geliştirilmiştir. Uzun menzile sahip olan sistem alçak, orta ve yüksek irtifada ve tüm hava koşullarında çalışabilmektedir.

Standart bir Patriot bataryası; bir radar sistemi, komuta kontrol merkezi, bir jeneratör grubu ve her birinde 4 füze konuşlu 5 adet fırlatma biriminden oluşuyor. Fırlatmanın hedef doğrultusunda gerçekleştirilme zorunluluğu olması nedeniyle sistemin fırlatma rampalarının muhtemel hedef yönlerine tertiplendirilmesi gerekiyor.

patriot hss abd

Sistem, 4 adet PAC-2 füzesi, 16 adet PAC-3 füzesi veya 12 adet PAC-3 MSE füzesi taşıyabilen M901 Fırlatma İstasyonu ile kullanılmaktadır. Patriot hava savunma sistemleri, nokta alan savunmasında etkilidir. 1991’de Körfez Savaşı’nda Irak’tan atılan SCUD füzelerine karşı vurma oranının düşüklüğü, geliştirilen savunma sistemine olan güveni azaltmıştı.

Ancak 2000’li yıllara gelindiğinde PAC2’nin modernize çalışmaları devam etti ve taktik balistik füzelere karşı GEM/T ve seyir füzelerine karşı GEM/C modelleri geliştirildi. Patriot; ABD, Almanya, Yunanistan, İsrail, Japonya, Kuveyt, Hollanda, Suudi Arabistan, Kore, Polonya, İsveç, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, İspanya ve Tayvan tarafından kullanılmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

NATO Destek ve Tedarik Ajansı’ndan, Patriot sistemleri için bakım sözleşmesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum