Bayraktar KIZILELMA prototipi üretim hattında

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar Twitter hesabı üzerinden KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) prototipinin üretim hattından görsellerini paylaştı. Üretimi devam eden prototipin yanında ise boyanan mock-up yer alıyor.

Projeye KIZILELMA adı verilmişti

Mart 2022’de, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar MİUS’un adının Bayraktar KIZILELMA olduğu belirtilerek “Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi. MİUS – İnsansız Savaş Uçağı: Bayraktar KIZILELMA. Yolda geliyor, takipte kalın..” ifadelerinde bulunmuştu. Baykar Teknoloji tarafından yapılan açıklamada ise “Muharip İnsansız Uçak Sistemimizin (MİUS) ilk prototipinin üretim geliştirme modeli entegrasyon hattına girdi. İnsansız savaş uçağı projemizin adı Bayraktar KIZILELMA oldu.” ifadelerine yer verilmişti.

KIZILELMA’nın sahip olacağı kabiliyetler

Bayraktar KIZILELMA ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki süreçte ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik kabiliyette olacak. Bayraktar KIZILELMA 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek.

Bayraktar KIZILELMA yakalama kabloları ve kanca yardımı ile kısa pistli gemilere inebilecek. Hava aracı tasarımını dünyadaki diğer insansız savaş uçaklarından ayıran unsur ise dikey kuyrukları ve önde bulunan kanard yatay kontrol yüzeyleridir. Bu kontrol yüzeyleri sayesinde agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Farklı motor opsiyonlarına sahip olacak KIZILELMA için Ukrayna menşeili AI-25TL ve AI-322F motorlarının tedarikini kapsayan bir sözleşme imzalanmıştı.

10 Haziran 2022’de TEI tarafından duyurulan TF6000 aynı zamanda Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) kullanılması planlanan motorlardan biri olan, 5500 lb ve artyakıcıyla 9260 lb seviyesinde itki verebilen AI-322 art yakıcılı turbofan motoru ile yakın itki değerlerine sahip. Bu bağlamda TF6000’ün de KIZILELMA için de yeterli bir itki seviyesine sahip olduğu değerlendirilebilir.

Kaynak: DefenceTürk

Bayraktar KIZILELMA prototipi üretim hattında Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum