Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Baykar Teknoloji Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin 2023 yılında ilk uçuşunu yapması hedeflenen ikinci üretim prototipinin Samsun’da gerçekleştirlecek TEKNOFEST 2022’de sergileneceğini Twitter hesabı üzerinden duyurdu.
“951 yıl önce Malazgirt Zaferi ile adım attığımız bu kadim topraklardaki varlığımızı perçinleyen zaferin müjdecisi Büyük Taarruz‘un 100.yılı kutlu olsun. Bu kutlu günün sabahında KIZILELMA‘nın uçuşa hazırladığımız 2.üretim prototipini Samsun’a TEKNOFEST KARADENİZ‘e uğurladık”
Selçuk Bayraktar, KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) prototipinin üretim hattından görsellerini 19 Haziran 2022’de paylaşmıştı. Üretimi devam eden prototipin yanında ise boyanan mock-up yer almaktaydı.
KIZILELMA Hangardan 2023 yılında çıkacak
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, A Haber yayınında KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi için:
“KIZILELMA’yı önümüzdeki yıl hangardan çıkarmayı planlıyoruz. Kardeşi HÜRJET de inşallah önümüzdeki sene uçacak. Bu süreç daha hızlı da olabilir. Baykar sürpriz yapmayı sever. Ancak hedefimiz önümüzdeki sene. AKINCI TİHA’da olduğu gibi KIZILELMA da tek tip olmayacak. Farklı varyantları olacak ve daha ileri modellerin çalışmaları devam edecek.” ifadelerini kullanmıştı.
KIZILELMA’nın sahip olacağı kabiliyetler
Bayraktar KIZILELMA, ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki süreçte ise ses hızının üstüne çıkabilecek. KIZILELMA 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek.
Bayraktar KIZILELMA yakalama kabloları ve kanca yardımı ile kısa pistli gemilere inebilecek. Hava aracı tasarımını dünyadaki diğer insansız savaş uçaklarından ayıran unsur ise dikey kuyrukları ve önde bulunan kanard yatay kontrol yüzeyleridir. Bu kontrol yüzeyleri sayesinde agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Farklı motor opsiyonlarına sahip olacak KIZILELMA için Ukrayna menşeili AI-25TL ve AI-322F motorlarının tedarikini kapsayan bir sözleşme imzalanmıştı.
10 Haziran 2022’de TEI tarafından duyurulan TF6000 aynı zamanda Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) kullanılması planlanan motorlardan biri olan, 5500 lb ve artyakıcıyla 9260 lb seviyesinde itki verebilen AI-322 art yakıcılı turbofan motoru ile yakın itki değerlerine sahip. Bu bağlamda TF6000’ün de KIZILELMA için de yeterli bir itki seviyesine sahip olduğu değerlendirilebilir.
Kaynak: DefenceTürk
MİUS KIZILELMA’nın uçuşa hazırlanan ikinci üretim prototipi hazır! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz