Yunanistan, modernize edilen F-16 Block 52 savaş uçaklarını teslim alıyor

Yunanistan, modernizasyonu ABD’de gerçekleştirilen F-16 Block 52 savaş uçaklarının ilk ikisini teslim alacak.

Hürriyet tarafından aktarıldığı üzere Yunanistan, modernizasyonu tamamlanan F-16 Block 52 tipi ilk iki savaş uçağını 12 Eylül 2022 tarihinde Amerikalı üreticiden teslim alacak. Yunan Hava Kuvvetleri’ndeki 83 adet “F-16 Block 52” tipi savaş uçağının “Viper” seviyesine dönüştürülmesi projesi çerçevesinde, Amerikalı Lockheed Martin tarafından modernizasyonu tamamlanan ilk 2 uçak, bugün Atina yakınlarındaki Tanagra ilçesinde bulunan Yunan Havacılık Sanayisi (EAB) tesislerinde düzenlenecek bir törenle teslim alınacak.

Yunanistan’ın 2017 yılında ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında yıl sonuna kadar modernizasyonu tamamlanmış 6 ila 8 adet F-16’nın, Yunan Hava Kuvvetleri’ne teslimi planlanıyor. Yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak 83 uçağın modernizasyonu 2027’de tamamlanacak. Bu kapsamda bazı montaj çalışmalarının EAB tesislerinde yapıldığı aktarılmakta.

Yunanistan’ın F-16 modernizasyonunda gecikme yaşanıyordu

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, meclise 84 adet F-16 savaş uçağının 2027 yılına kadar 1.5 milyar dolarlık bir program ile gelişmiş Viper sınıfına yükseltileceğini söylemişti. Yunanistan halihazırda 86 adet Block 52+, 39 adet Block 50D ve 32 adet Block 30 F-16’ya sahip.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2017’de potansiyel anlaşmayı onaylamıştı. Yunanistan’ın F-16 Viper modernizasyonu AESA radar başta olmak üzere çeşitli yapısal iyileştirmeler ile aviyonik güncellemeler içeriyordu.

F-16 savaş uçağı modernizasyonunda sorunlar ve gecikmeler yaşandığını belirten raporların medyada yer bulmasından sonra Yunanistan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı tarafından açıklama yapılmıştı. Açıklamada

  • F-16 uçak modernizasyon programı, son teslimatları 2027’de yapılacak olan uçağın yaklaşık 8 yıl sürecek içinde VIPER konfigürasyonuna yükseltilmesini kapsamaktadır. Modernizasyon, Hellenic Aerospace Industry tesislerinde gerçekleştirilecek.
  • Orijinal uçak modernizasyonu olan ilk F-16’lar üzerindeki çalışmalar Hellenic Aerospace Industry tesislerinde Ocak 2020’de başladı ve herhangi bir değişiklik olmadan takvime uygun olarak devam etmektedir. Bu yeni uçakların alınmasını da içeren Yunan Hava Kuvvetleri’ne ilişkin modernizasyonun bir parçasıdır.

ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Yunanistan, modernize edilen F-16 Block 52 savaş uçaklarını teslim alıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum