Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
İngiltere, İtalya ve Japonya arasında yapay zeka kullanan yeni bir savaş uçağı geliştirmek için iş birliği yapılacağı açıklandı.
İngiltere, İtalya ve Japonya arasında yapay zeka kullanan yeni bir savaş uçağı projesi için iş birliği yapılacağı açıklandı. Ülkeler, Global Combat Air Program adını verdikleri yeni savaş uçağını 2035’te faaliyete geçirmek için yeni nesil uçakların (FX ve Eurofighter Typhoon’un halefi olan İngiltere’nin Tempest projesi) geliştirilmesine yönelik mevcut planlarını birleştirecekler.
Konuyla ilgili olarak 3 ülkenin liderleri tarafından kaleme alınan ortak bildiride,
“Japonya, İtalya ve Birleşik Krallık’ın liderleri olarak, kurallara dayalı, özgür ve açık uluslararası düzeni desteklemeye kararlıyız. Demokrasimizi, ekonomimizi ve güvenliğimizi savunmak ve bölgesel istikrarı korumak her zamankinden daha önemli olduğundan, güvenilir bir caydırıcılık yeteneğiyle desteklenen güçlü savunma ve güvenlik ortaklıklarına ihtiyacımız var. Üç ulusumuz, ortak özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerine dayanan uzun süredir devam eden yakın ilişkilere sahiptir. Bugün, derinleşen üçlü ortaklığımızda bir sonraki adımı atıyoruz.
Japon FX Konsept Çizimi
2035 yılına kadar yeni nesil bir savaş uçağı geliştirmek için iddialı bir girişim olan Global Combat Air Program’ı (GCAP) duyuruyoruz. GCAP aracılığıyla, uzun süredir devam eden savunma ilişkilerimizi geliştireceğiz. GCAP, gelişmiş askeri kabiliyetimizi ve teknolojik avantajımızı hızlandıracak. Bu savunma iş birliğimizi, bilim ve teknoloji iş birliğimizi, entegre tedarik zincirlerimizi derinleştirecek ve savunma sanayii üssümüzü daha da güçlendirecektir. Bu program Japonya, İtalya ve Birleşik Krallık’ta iş ve geçim kaynaklarını destekleyen daha geniş ekonomik ve endüstriyel faydalar sağlayacak. Dijital tasarım ve gelişmiş üretim süreçlerine yönelik araştırma ve geliştirme yatırımlarını çekecektir. Yeni nesil yüksek vasıflı mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz için fırsatlar sağlayacaktır.
Eşit ortaklık ruhu içinde birlikte çalışarak, insanlarımıza ve teknolojilerimize yaptığımız bu yatırımın maliyetlerini ve faydalarını paylaşıyoruz. Daha da önemlisi bu program, her üç ülkenin de en son teknoloji muharebe havası yeteneklerini tasarlama, teslim etme ve yükseltme konusundaki egemenlik kabiliyetini gelecekte de destekleyecektir.”
ifadelerine yer verildi.
Tempest & EuroFighter Typhoon EF-2000 (Temsili Görsel)
Anlaşma, Çin’in kendisinin olduğunu iddia ettiği Tayvan çevresinde ve inşa ettiği yapay adalardaki askeri tesislerle geniş iddialarını desteklemeye çalıştığı tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki askeri faaliyetlerini artırmasıyla geldi. Bu kapsamda pasifist bir anayasaya sahip olan Japonya, önümüzdeki beş yıl içinde savunma harcamalarını ikiye katlayarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 2’sine çıkaracağını açıklamıştı.
Kaynak: DefenceTürk
İngiltere İtalya ve Japonya’dan ortak savaş uçağı projesi Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz