İngiliz Ordusu için Carl-Gustaf M4 GTT siparişi

DE&S, İngiliz Ordusu için Carl-Gustaf M4 Geri Tepmesiz Top ve 84 mm mühimmat siparişi verdi. Saab’a yapılan şipariş ile Carl-Gustaf M4’lerin yanı sıra bir cephane ve eğitim paketi teslimatı için 4.6 milyon sterlinlik anlaşma imzalandı.

Carl-Gustaf M4

Verilen şiparişte ingiltere’nin geçen yıl Rus işgaline karşı Ukrayna’yı desteklemek için gönderdiği Anti-Structure Munitions mühimmatları da bulunuyor. İngiliz Ordusu Vadeli İşlemler Direktörü Tümgeneral James Bowder şiparişle ilgili şunları söyledi:

“Carl-Gustaf Mk4’ün satın alınması, yakın muharebe güçlerimize çok yönlü, güçlü ve kanıtlanmış bir yetenek sağlayacak; modern savaş alanında bir dizi tehdidi yenecek ve ölümcüllüğümüzü daha da artıracaktır.”

Aralık ayında DE&S, Saab ile İngiltere’nin NLAW tanksavar silahları stokunu yenilemek için bir sözleşme imzalanmıştı. Saab Bu şiparişe ek olarak 29 Mart’ta, Savunma Bakanı Ben Wallace ile İsveçli mevkidaşı Pål Jonson arasında Londra’da yapılan bir görüşme sırasında, İngiliz Ordusu’na 14 adet İsveç yapımı Archer ağır topçu silahı teslim etmek için yeni bir sözleşmeye ilişkin bir niyet mektubu imzalanmıştı.

Carl Gustaf, 1946 yılında tasarlanmış olup 1948 İsveçli Saab Dynamics tarafından üretilmiştir. Carl Gustaf, 84 milimetre kalibrelik bir geri tepmesiz toptur. Carl Gustaf, zaman içinde geliştirerek M1, M2, M3 ve M4 olmak üzere 4 farklı sürümde sunulmuştur.  Carl Gustafi; Falkland Savaşı, Lübnan İç Savaşı, Kargil Savaşı ve Afganistan savaşlarında kullanıldı. Norveç Silahlı Kuvvetleri, Ocak 2021’de Carl Gustaf M4’ü envanterine katan 14. ülke olmuştur.

Günümüz itibariyle mühimmat seçenekleri genişleyen Carl Gustaf için konvansiyonel HE, HEAT, HEDP ve aydınlatma mühimmatlarının yanında lazer güdümlü mühimmat gibi yeni nesil mühimmatlar da geliştirilmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

İngiliz Ordusu için Carl-Gustaf M4 GTT siparişi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum